Yaklaşım Logo

16.01.2014 – 7 yıl hizmetle ‘ikramiye’ alamazsınız!

7 yıl hizmetle ‘ikramiye’ alamazsınız!

MevzuautTR Reklam


SORU: 1951’liyim. 79-86 arasında Karayolları’nda mühendis ünvanıyla Emekli Sandığı’na tabi 7 yıl hizmetim var. Sonra özel sektörde iş buldum ve ayrıldım. O döneme ilişkin ikramiyemi alabilir miyim? Salih Ogan

CEVAP: Anayasa Mahkemesi iki kere iptal etmişti ama son düzenleme ile memurluktan ayrılıp, SSK veya Bağ-Kur’dan hizmet birleştirmek suretiyle emekli olanların emekli ikramiyesi ödenme şartları, işçilerin ‘kıdem tazminatı’ ödenme şartlarına bağlandı. Ayrıca, 15 yıldan daha az hizmet süresi olan sizin gibi eski memurların emekli ikramiyesi almalarına mani olundu. Bu nedenle 7 yıllık memuriyet süreniz için emekli ikramiyesi alamazsınız.

 

Nasıl isteğe bağlı sigortalı olurum?

SORU: İsteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum, koşulları neler? Nereye başvuracağım? Can Yağcı

CEVAP: İlk koşul Türkiye’de ikamet etmek. Yurt dışında yaşayanlar isteğe bağlı sigortalı olamazlar. İsteğe bağlıda diğer koşullar; herhangi bir şekilde sigortalı olarak çalışmamak veya sigortalı olarak çalışmakla beraber ay içerisinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak, sigortadan herhangi bir aylık bağlanmamış olmak, 18 yaşı doldurmuş olmak ve “isteğe bağlı sigortalı işe giriş bildirgesiyle” SGK’ya başvurmak. 

Bu koşullardan sonuncusunu biraz daha açalım, isteğe bağlı sigortalı olmak istiyorsanız ikametgâhınızın bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne / sosyal güvenlik merkezine başvurabilirsiniz. Burada örneği olan “isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesini” doldurarak memurlara teslim etmeniz yeterli olacaktır.

Ayrıca isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesini adi posta veya kargo ile de başvuru yapabilirsiniz. Bu durumda da bildirge veya dilekçenin SGK kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi olarak gönderilmesi halinde ise postaya verildiği tarihi takip eden günden itibaren isteğe bağlı sigortalılığınız başlatılacaktır.

 

Aynı işte çalışan eşlerin vefat hâli

SORU: Eşim ve ben aynı kurumdan emekli olacağız. Eşlerin ikisi de aynı kurumdan emekli ise eşlerden birinin vefatı durumunda maaşı diğerine kalıyor mu?     Ayşe Tatar

CEVAP: Aynı kurumdan emekli olmanız sizin için bir avantaj sağlamaz. Emekli eşlerden birinin vefatı halinde, hayatta kalan eşe, bağlı olunan sosyal güvenlik kurumu dikkate alınmadan ölüm (dul) aylığı bağlanır. Eş emekli olduğundan aylık bağlama oranı yüzde 50’dir. Eş emekli olmasaydı yüzde 75 aylık bağlanacaktı. Emekli eşlerden birinin vefatı halinde hayatta kalan eş, kendi aylığı yanında eşinden dolayı da dul aylığı alır.

 

Bağ-Kur’da olan kadının suçu ne?

SORU: Kendi işyerimde Bağ-Kur’luyken 2005’te doğum yaptım. 3.5 yıl prim ödememi doldurup SSK’dan emekli olmak için şu an başka bir işyerinde sigortalı çalışıyorum. Doğum borçlanması yapıp hemen emekli olabilir miyim?  Alev Öktem

CEVAP: Doğum borçlanması sigortalı çalışan kadınlara tanınan bir hak. Bağ-Kur’lu kadınlar bu haktan yararlanamıyor. Çocuğunuzu Bağ-Kur’luyken dünyaya getirdiğinizden doğum borçlanması yapamazsınız.

Ancak hemen ifade edelim ki, doğum borçlanması hakkının sadece SSK’lı kadınlara tanınmış olması demokratik değil. Bağ  Kur’lu kadınlar içinde kendi yaptıkları işten uzak kaldıkları doğum süreleri içerisinde bir hak tanınmalıdır. En azından bir formül bulunmalıdır.

Milliyet Gazetesi – 16.01.2014

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı