Yaklaşım Logo

14.12.2010 – Sigortalılığı durdurulan Bağ-Kurluların aftan yararlanması

MevzuautTR Reklam

Sigortalılığı durdurulan Bağ-Kurluların aftan yararlanması

Posta Gazetesi – 14.12.2010

 

Soru: Bağ-Kur prim borçlarımı 12 senden beri ödeyemediğimden prim borçlarım ve sigorta sürem silini. Çıkacak af kanunundan ben ve benim durumumda olanlarda yararlanabiliyor mu? Yararlanabiliyorsa ne yapmam gerekiyor?

Hasan Özdemir

Cevap: 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 5 yıldan (60 aydan) fazla Bağ-Kur prim borcu veya Tarım Bağ-Kur prim borcu olanların sigortalıkları primi ödenen en son ayın sonu itibariyle durduruldu. Prim borçları silindi. Silinen borçlara ilişkin günler, cari değerler üstünden primi ödenmediği sürece sigortalılık süresi olarak dikkate alınmıyor (5510 sayılı Kanun Geçici Md. 17).

Bu şekilde sigortalılık süreleri durdurulan zorunlu Bağ-Kur sigortalıları ile Tarım Bağ-Kur sigortalıları veya hak sahiplerinin;

– Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihi izleyen 2. ayın sonuna kadar yazılı olarak başvurarak, durdurulan sigortalılık süreleri için, sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi prim tahakkuku yapılarak borçlandırılmalarını talep etmeleri,

– Hesaplanan prim borçlarının aslının tamamı,

– Prim borçlarına vade tarihinden, Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihe kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak olan tutarı(gecikme bedelini),

Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihi takip eden izleyen 5. ay sonuna kadar ödemeleri halinde,

– Gecikme cezası ile

– Gecikme zammı gibi feri alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Yani silinecek.

– Ve durdurulan süreler, sigortalılık süresi olarak dikkate alınacak.

– Prim borcunu belirtildiği gibi Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihi izleyen 5. ayın sonuna kadar ödenmemesi halinde, ihya işlemi geçerli sayılmayacak.

– Yapılan ödemeler, sigortalının başka borçlarına mahsup edilecek, borcu olmaması halinde ise iade edilecek.

 

Eşiniz aylıksız izin borçlanması ile bir yıl erken emekli olur

Soru: Eşim MEB’ bağlı öğretmen olarak çalışıyor. Doğum tarihi 29.04.1968, Öğretmenliğe başlama tarihi 22.01.1993’dür. 1996 Ekim-1997 Eylül  arasında 11 ay ücretsiz doğum izni kullandı. Yapmış olduğumuz çalışma sonucu ne zaman emekli olacağını öğrenemedik. Eşimin emekli olma yılını ve emekli olunca ikramiye ve maaş alıp-almayacağını bildirirseniz çok sevineceğiz.

Nail AKBULUT/ ESKİŞEHİR

Cevap: Eşiniz ücretsiz izin süresini borçlanmamışsa, emekli olmak için: 20 yıl fiili hizmet süresi ve 50 yaş şartına tabi. 20 yıl fiili hizmet süresini tamamlaması şartıyla, 50 yaşını dolduracağı 29 Nisan 2018 tarihinde emekli olabilir. Şayet eşiniz, 11 ay ücretsiz izin süresini borçlanırsa, 49 yaşını dolduracağı 29 Nisan 2017 de emekli olabilir.  Eşiniz emekli olduğu tarihte; emekli aylığı bağlanır, emekli ikramiyesi de ödenir.

 

Üç şarttı birlikte sağlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: Temmuz 1997 tarihinde sigortalı çalışmaya başladım.10 sene sigortalı olarak çalıştım. Doğum borçlanması için dava mı açmam gerekli. İsteğe bağlı ödeme yaparsam, ne zaman emekli olabilirim? Doğum borçlanması yaparsam, daha erken emekli olabilir miyim?

Merve KOCA

Cevap: SGK doğum borçlanması için, yasada olmasa da, sigorta başlangıç tarihinden sonra doğum yapma şartı arıyor. Sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar için borçlanma yaptırmıyor. Şayet doğumlarınız 1997 den sonra ve doğumlarınızdan sonraki iki yıl süresince sigortalı çalışmanız yoksa,  en fazla iki doğum için borçlanma yaparak toplam 1.440 gün kazanabilirsiniz.

Doğumlarınız sigorta başlangıç tarihinden önceyse, ancak yargı yoluyla borçlanma yapabilirsiniz. Doğum borçlanmasının sağladığı avantajı, çocuklarınızın doğum tarihlerine, prim ödeme gün sayınıza ve doğum tarihinize göre hesaplayabiliriz. Bu bilgileri gönderdiğinizde sorunuza daha net cevap vermemiz mümkün.

Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Son 1260 gün primi sigortalı çalışarak ödemek şartıyla, bu üç şarttan en son hangisini sağlıyorsanız o tarihte emekli olabilirsiniz.

 

Af kanunu usta öğreticilere borçlanma hakkı getiriyor

Cevap: 1985 1990 yılları arasında, usta öğretici olarak zaman zaman okullarda ders verdim. Ancak sigortamız ders verdiğimiz süre ile sınırlı olduğundan, sigortalılık sürem çok az. Af kanundan yararlanarak sigortalılık süremi artırmam mümkün mü?

Aysel  G.

Cevap: Kamuoyunda Mali Af olarak adlandırılan torba yasa tasarısı, siz ve sizin durumunuzda olan uzman ve usta öğreticilerin sorunlarına da çözüm getiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında, uzman ve usta öğretici olarak çalışanlar, Çalışmalarını, çalıştıkları okulların bağlı olduğu il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinden alacakları belgelerle kanıtlamaları şartıyla, Af Yasası’nın yürürlük  tarihinden önceki söz konusu çalışmalarından dolayı ay içinde 30 günden eksik kalan sürelerini, kendileri veya hak sahipleri tarafından borçlanmalarına imkân sağlanıyor. Borçlanılan bu süreler 4/a sigortasına sayılacak. Yasa yürürlüğe girdikten sonra ay içindeki 30 günden az olan sürelerinizi, borçlanma yoluyla 30 güne tamamlayıp, sigortalılık sürenizi artırabilirsiniz.

 

Askerlik borçlanması primi 5300 güne yaşı 49 a düşürür

Soru: Şubat 1988 den 1990 a kadar Bağ-Kura prim ödedim. 1990 dan  2010’e kadar SSK ya SSK’ya prim ödedim. Mart 1983 ayında askere gittim. Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim?

Özgür ER

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Toplam 5300 gün prim ödemiş olmak şartıyla 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

 

5225 gün prim ödemeniz varsa Haziran 2012 de emekli olabilirsiniz

Soru: Doğum tarihim 6 Haziran 1964. 1984 -1985 arası 18 ay askerlik yaptım.1986 sigorta girişliyim. Askerlik borçlanmamı ödersem ne zaman emekli olurum?

Mehmet ÇELİK

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerliğinizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 18 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz.  Toplam 5225 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 6 Haziran 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı