Öğretmenin ayağı kaysa sorumlusu müdür
OKULLARDA iŞ SAĞLIĞI VE iŞ GÜVENLiĞi – 1
Devlet okulları ve özel okulların tümü, 30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası kapsamına alındı. Artık okulda bir öğretmenin kayarak düşmesinden yönetim sorumlu olacak.
Özel ve devlete ait okullar, 3012.2012 tarihinde yürürlüğe giren İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu ile birlikte Kanun kapsamına alındı. Kanun bir çok sorumluluklar getirdi. Bunlar arasında okullarda iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelini 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren çalıştırma yükümlülüğü, bütün okul çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin verilme zorunluluğu, okullarda risk değerlendirmesi yapılması, acil durum planlarının hazırlanması, çalışan temsilcisinin seçilmesi, destek elemanın atanması, yeni getirilen düzenlemelerden bazıları.
Yönetimin yükü ağır
Öğretmen, memur ve öğrencilerin istenmeyen durumlarla karşılaşmaması için okullarımızda iş sağlığı ve güvenliği kurallarının eksiksiz uygulanması gerekiyor. Örneğin kaygan koridorda ayağı kayan ve iş kazası geçiren öğretmenin durumundan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini yerine getirmeyen okul yönetimi sorumlu olacak. Acil durum planları hakkında öğrenci ve öğretmenleri bilgilendirmeyen okul yönetimi bir yangın anında insanların yaralanmasına ve ölümüne neden olmaktan sorumlu olacak. Okul yönetimlerinin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı konusunda bilgi sahibi olmaları ve mevzuatı doğru uygulamaları öğretmen, memur, öğrenci ve velilerin daha güvenli bir ortamda eğitim ve öğretim hizmetini sürdürmelerini sağlayacaktır. Velilerin de çocuklarının sağlıklı ve güvenli ortamda eğitim görmelerini sağlamak için okul yönetimlerinin iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini yerine getirip getirmediklerini kontrol etmeleri gerekiyor. Bu yazı dizimizde; söz konusu yükümlülüklerle ilgili konularını anlatacağız.
Öğretmenler koruma tedbiri almalı
∆ Öğretmen, memur ve diğer çalışanlar, kendilerinin ve yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.
∆ İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygunsuz şekilde kullanmamalıdır. Ayrıca güvenlik donanımlarını doğru olarak yapmak zorundadırlar.
∆ Kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak zorundadırlar.
∆ İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde yönetime derhal haber verirler.
∆ Teftişe yetkili makam tespit edilen noksanlık ve mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda işbirliği yaparlar.
Okul yönetimi güvenliği sağlayacak
Okul yönetimi, öğretmen ve çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.
∆ Okul yönetimi, mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.
∆ İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
∆ Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır.
∆ Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların, hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri almak zorundadır.
∆ Okul yönetimleri iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanların hiçbirine yansıtamaz.
Acil durumlara ilişkin yükümlülükler nelerdir?
∆ Okul yönetimi acil durumların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alır, planlarını hazırlar ve tatbikatların yapılmasını sağlar.
∆ Özellikle ilk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele durumları belirler.
∆ Çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek acil durumları önceden değerlendirerek muhtemel acil durumları belirler.
∆ Öğrenci velileri, öğrenciler ve ziyaretçi gibi okulda bulunan diğer kişileri acil durumlar konusunda bilgilendirir.
∆ Acil durumlarla mücadele için uygun donanıma sahip ve bu konularda eğitimli çalışanı görevlendirir ve hazır bulunmalarını sağlar.
Hocalarımız iş güvenliği uzmanı olabilir mi?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre; kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata göre iş güvenliği uzmanı olma niteliğine haiz öğretmenler, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmaları şartıyla asli görevlerinin yanında, belirlenen çalışma süresine riayet ederek çalışmakta oldukları okulda veya ilgili personelin muvafakati ve üst yöneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuru luşlarında görevlendirilebilecektir. Bu şekilde görevlendirilecek personele yaptığı her saat için (200) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ilave ödeme, hizmet alan kurum tarafından yapılacaktır. Bu ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmayacaktır. Bu durumdaki görevlendirmeye ilişkin ilave ödemelerde, günlük mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam 80 saatten fazla olan görevlendirmeler dikkate alınmayacak.
Okullar sağlık personeli çalıştırmak zorunda mı?
Okullar iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre az tehlikeli işyerleri sınıfında yer alıyor. 01 Temmuz 2016 tarihine kadar okulların iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve işyeri hemşiresi (sağlık personeli) çalıştırma zorunluluğu bulunmuyor. Bu durum okulların iş sağlığı ve iş güvenliği mevzuatını 01 Temmuz 2016 tarihine kadar uygulamayacakları anlamına gelmiyor. Okullar iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve işyeri hemşiresi çalıştırma yükümlülüğü hariç diğer bütün hükümlerini uygulamak zorunda.
YARIN: ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ VE DESTEK ELEMANI NASIL SEÇİLİR?
Güneş Gazetesi – 14.09.2014