Malullük aylığında mağduriyet bitti
Mart ayında yönet-melikte yapılan değişiklikle kanser hastalarının malullük aylığı konusundaki mağduriyeti giderilmiş oldu. Yönetmelik öncesi, kanser hastaları teşhis tarihinden itibaren malul sayılıyorlardı. Fakat malulluk aylığı ile ilgili bilgisi olmayan kişiler teşhis tarihinden hemen sonra değil, ne zaman bu bilgiye ulaşırlarsa o zaman SGK’ya başvuru yapıyor ve dolayısıyla 18 ay boyunca değil, başvuru yaptıktan sonra kalan süre için malul sayılıyorlardı. Yönetmelikle kanser hastalarının malul sayıldığı tarih teşhis tarihi değil, sağlık kurulu raporunun alındığı tarih olarak değiştirildi. Böylece kanser hastalarının bilgisizlik nedeniyle malullük aylığından daha kısa süre yararlanması önlenmiş oldu.
Kanser hastalarının malullük konusunda ayrı değerlendirilmesi söz konusu. “İyi diferansiye tiroid kanserleri ve derinin bazal hücreli kanseri” dışındaki kanser hastaları maluliyet talep tarihinden önceki bir yıl içinde tanı almak kaydıyla, talebe istinaden düzenlenmiş sağlık kurulu raporu tarihinden itibaren 18 ay süresince malul kabul ediliyor. Ayrıca bu kişiler 18 ay sonunda hastalık durumuna göre maluliyet yönünden tekrar değerlendiriliyor. Dolayısıyla sağlık kurulu raporu sonrası çalışma gücündeki kaybın en az yüzde 60 olduğu tespit edilirse maluliyet devam edebiliyor. Lösemi hastalarında maluliyet süresi 24 aya uzuyor.
Ancak kanser hastaları için de yalnızca sağlık kurulu raporu malul sayılmak için yeterli değil. Dolayısıyla bütün kanser hastaları değil, yalnızca en az 10 yıldır sigortalı olup, en az 1.800 gün prim ödemiş kanser hastaları malullük aylığı alabiliyor.
Malullük koşulları değişti
Malullük aylığı almanın üç temel şartı var; sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve sağlık kurulu raporu. Malullük aylığı alabilmek için sağlık kurulu raporuyla çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunun da belgelenmesi gerekiyor. Fakat sağlık kurulu raporu tek başına yeterli değil. Sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarının da birlikte sağlanması gerekiyor. Bu nedenle sağlık kurulu raporu sonrası malul sayılsa bile, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı yetmeyen kişiler malullük aylığı alamıyor.
Sağlık raporu çok önemli
Malulen emeklilikte en kritik nokta çalışma gücü kaybının ispatı. Çalışma gücünü herhangi bir hastalık veya kaza neticesinde kaybedenler, SGK’nın yetkili kıldığı hastanelerden aldıkları rapor ile bu kayıplarını tespit ettirdiklerinde malullük aylığı alabiliyor. Alınan raporda çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunun tespiti şart.
Rapora itiraz edilebilir
Sağlık kurulu raporuna itiraz edilebiliyor. Daha önce malul sayılmayan kişi, yeni bir hastalık, malûliyete esas hastalığında artma veya eksik muayene gerekçeleri ile malûllük durumunun yeniden tespitini isteyebiliyor. İtirazda bulunan kişiler SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarına sevk ediliyor. Mart ayında konuyla ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle sağlık kurulu raporuna itiraz süresindeki 6 aylık sınır kaldırıldı. Dolayısıyla rapora itiraz etmek için herhangi bir süre sınırı bulunmuyor.
Milliyet Gazetesi – 12.04.2015