Yaklaşım Logo

12.03.2013 – Patron ve çalışan ortak noktada buluştu: Nitelikli eleman sayısı az

MevzuautTR Reklam

Patron ve çalışan ortak noktada buluştu: Nitelikli eleman sayısı az

İçinde Türkiye’nin de olduğu 32 ülkede 18 – 65 yaş arasındaki binlerce çalışanı konu alan araştırmaya göre, işyerlerinin %60’ı istihdam için doğru kişiyi bulmakta zorluk çekiyor. Bu sıkıntının ileride artması bekleniyor

Küresel ölçekte insan kaynakları alanında çalışan ve günde 450 bin kişiye istihdam alanında fırsatlar sunan Randstad Örgütü 2012 Küresel Araştırma Raporu’nu yayımladı. Bu raporda çok çarpıcı tespitler yer almakta. Raporda yer alan temel tespit, önümüzdeki üç yıl boyunca dünyada “nitelikli işgücü” bulma sorununun en üst seviyeye çıkacağı yönünde. Türkiye’nin de dahil olduğu 32 ülkede 18 – 65 yaş arasındaki binlerce çalışanı esas alan Ranstad araştırmasına göre, işyerlerinin yüzde 60’ı istihdam için doğru kişiyi bulmakta zorluk çekiyor. Önümüzdeki yıllarda bu konuda yaşanan sıkıntı giderek artacak.

Araştırmaya göre, Türkiye’de her 5 çalışandan 4’ü çalıştıkları işlerde aslında olması gerekenden daha yüksek vasıf düzeylerine sahip olduklarını söylemekte. Bu oran araştırma kapsamındaki ülkeler ortalamasının 1,5 katından fazla. Yani diğer ülkelerde her yüz çalışandan 47’si çalıştıkları işe göre daha vasıflı olduklarını söylerken, Türkiye’de her yüz çalışandan 80’i kendi vasıf düzeyini yaptığı işin gerektirdiği vasıf ve nitelikten daha fazla görüyor.

Yaptıkları iş uzmanlıklarına ters

ARAŞTIRMADA yer alan bilgilere göre Türkiye’de alınan eğitimle yapılan işbirliğinin olmaması. Türkiye’de her 10 çalışandan 3’ü eğitim gördükleri alana uygun olmayan işlerde çalışıyor. Bu durum, işsizlik baskısına direnemeyen ve düşük ücretlere, olumsuz çalışma koşullarına razı olan çalışanlar olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Patronların sıkıntısı nitelikli eleman açığı

ÜLKEMİZDE işverenler de çalışanlar kadar dertli. İşverenler de pek çok platformda ‘işe uygun insanı’ bulmak noktasında ciddi problemler yaşadıklarını söylüyorlar. Nitekim araştırma sonuçları da gösteriyor ki, Türkiye’de, işverenlerin üçte ikisi özellikle bazı işler için uygun-doğru personeli bulmada sıkıntı çekiyor. Bu konuda ilginç bir bulgu da, Türk işverenlerinin yüksek nitelikli işgücü bulmada, düşük nitelikli işgücü bulmaya göre iki katı oranında daha fazla zorluk yaşadıkları.

Türkiye, küresel yarışta geride kalıyor

OECD verileri de araştırmayı destekliyor. OECD üyeleri arasında Türkiye, Avusturya, Meksika ve Hollanda ile birlikte en yüksek ‘aşırı vasıflı işgücü’ oranına sahip. Yani, OECD ülkeleri arasında eğitim sürecinde kazandıkları nitelikleri işlerinde kullanamayan ve daha düşük ücretlere çalışanların en fazla olduğu ülkelerden biri Türkiye. Bu husus, küresel rekabet açısından ülkemizin neden istenilen düzeye gelemediğini de açıklıyor. Sahip olduğu insan sermayesinin niteliksel donanımından tam olarak yararlanamayan Türkiye, küresel yarışta geride kalıyor.

10 çalışandan sadece 4’ü ‘fırsat var’ diyor

RAPOR kapsamında çalışanların konu hakkındaki görüşleri de alındı. Çalışanlar aslında işverenlerle benzer düşüncelere sahipler. Araştırmaya katılan çalışanların yarısı, işverenlerle aynı şekilde Türkiye İşgücü Piyasasında yüksek nitelikli personel açığı olduğunu düşünmekte. Düşük nitelikli işgücü bulma noktasında da zorluk yaşandığını düşünenlerin oranı %37. Türkiye’de araştırma kapsamındaki her 10 çalışandan sadece 4’ü, işverenlerinin eğitim ve yetiştirmeye yatırım yaptığını ve kendilerine kariyer fırsatlarını sunulduğunu düşünmekte.

Akşam Gazetesi – 12.03.2013

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı