Cep telefonu parası patrondan
Soru: Çalıştığı işyerinin işleri için cep telefonunu kullanan çalışanın cep telefonu faturasını patron karşılamak zorunda mı? E.Kara
Cevap: Çalışmış olduğu işyerinde işyeri ile ilgili olarak kendine ait cep telefonunu kullanan çalışanın bunun karşılığını patrondan alması gerekiyor. Örneğin işyerinde şoför olarak çalışan bir kimse götürdüğü malları teslim edeceği kişileri kendi telefonu ile ararsa işvereninden bunun parasını istemesi gerekir. Borçlar Kanununa göre işveren işle ilgili malzemeleri sağlamak ve giderlerini karşılamak durumundadır. İşverenler bu tür durumlarla karşılaşmaması için çalışanlarına telefon temin etmesi gerekiyor.
Soru: Asgari ücretten maaş alıyorum. 31 Aralık 2013 de emekli olayım mı? T.Yiğit
Cevap: Sayın Yiğit , 1 Ocak’tan itibaren asgari ücret artacağından emekli olmak için acele etmeyin, 2014 yılı Ocak ayını bekleyin. Asgari ücret artışı kıdem tazminatınızın da artmasını sağlayacaktır. (Bu konuda geniş bilgi için bakınız. Fazla Kıdem Tazminatı Almanın Yolları www.ariftemir.com )
EMEKLİ OLAN
Soru: Emekli olan kişi tekrar memurluğa dönebilir mi? A.Sınav
Cevap: Sayın Sınav, bazı istisnalar hariç olmak üzere emekli aylığı kesilmeden tekrar devlet memurluğunda çalışılamıyor. 5335 sayılı Kanuna göre herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar.
KENDİ TERCİHİ
Soru: İşyerinde açık veya kapalı kıyafetler nasıl belirleniyor? Gülizar K.
Cevap: Sayın Gülizar Hanım, işyerlerinde çalışanların kıyafetleri kendi tercihleri doğrultusunda belirlenir. Ancak işin niteliği belirli bir kıyafeti giymeyi zorunlu kılıyorsa buna da uyulur.
MAAŞ KESİNTİSİ
Soru: İşveren maaş kesintisini hangi durumlarda yapabilir? Y.Yılmaz
Cevap: İşveren maaş kesintisi cezasını iş sözleşmesinde belirtmek suretiyle uygulayabilir. Bu ceza, işe geç gelenlere, işyeri çalışma koşullarını ihlal edenlere uygulanır.
Soru: İşyerinde kaç kişi çalışırsa kreş açma zorunluluğu doğar? L.Ayva
Cevap: Yaşları ve medeni hallerine bakılmaksızın 150’den çok kadın çalışanı olan işyerlerinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın bir yurdun kurulma yükümlülüğü var.
e-mail: [email protected]
Fax: (0212) 481 99 24
Güneş Gazetesi – 11.12.2013