‘İşe iade’de yeni dönem
Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmekte olan “İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı “çalışma hayatında önemli değişiklikler öngörüyor. Bu değişikliklerden biride işten çıkarılanların işe iade edilmeleri için mahkemeden önce arabulucuya başvuru yapacak olmalarıdır. Mahkemelerde iş davalarının iş yoğunluğu nedeniyle gereğinden fazla uzun sürdüğü göz önüne alındığında arabulucuk sisteminin taraflar açısından daha az maliyetli ve kısa sürede sonuç alınacak olması nedeniyle taraflara büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Tasarıdaki bazı düzenlemeleri açıklayalım.
Başvuru nasıl?
İş sözleşmesi fesh edilen işçi fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiasıyla işe iade edilmek için fesih bildiriminin tebliğinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle arabulucuya başvuracak. Arabulucu üç hafta içerisinde kararını verecek. Arabuluculuk faaliyeti sonucunda anlaşmaya varılamaması halinde son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içerisinde işe iade için başvuru yapan işçi iş mahkemesinde dava açabilecek.
Dava açılamayacak
Arabulucuya başvurmadan doğrudan iş mahkemesinde dava açıldığında mahkeme davayı usulden reddedecek. Mahkeme kararını taraflara tebliğ edecek. Kesinleşen ret kararının resen tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde arabulucuya başvurulabilecek.
Konular neler ?
Yıllık izin ücreti
Kıdem tazminatı
İhbar tazminatı
Kötüniyet tazminatı
Ayrımcılıktazminatı
Sendikal tazminat
Ücret
Fazla çalışma ücreti
Ulusal bayram ve genel tatil ücreti
Cezai şart
Avansın iadesi
Eğitim gideri
Nasıl dava açılır ?
İş kazası ve meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları ile bunlarla ilgili rücu davaları hakkında arabulucuya başvurulmadan doğrudan iş mahkemesinde dava açılabilecek.
Güneş Gazetesi – 11.10.2017