23 yıl hizmete 7 lira ikramiye ve 7.000 TL masraf
Hürriyet Gazetesi – 11.02.2012
Geçtiğimiz hafta, “11 Yıl Hizmete 9 Lira İkramiye Olur mu” başlıklı yazımızda, 11 yıl memuriyeti olan bir okuyucumuza, bu hizmetlerinin karşılığı, sadece 9 lira ödenmesini eleştirmiştik.
Okurlarımızdan Volkan Palas, “O da bir şey mi?” diyerek, bir yakınının durumunu yazmış. Yazdıklarını okuyup, gönderdiği belgeleri de inceleyince, nasıl olduysa oldu birden bire aklıma “Beterin de beteri var” fıkrası geldi. İzninizle, önce fıkrayı anlatalım.
BETERİN BETERİ Adamın biri, çıktığı iş seyahatinden bir gün erken dönünce, yatak odasında karısını bir erkekle yakalamış. O anda kendini kaybeden adam, aniden silahına davranmış ve karısı ile sevgilisini öldürmüş. Ardından “Eyvah, ben ne yaptım katil oldum” diyerek, son kurşunu da kafasına sıkmış. Ertesi gün cami avlusunda üç tabut varmış. Cenazeye gelenler arasında, birisi kendi kendine konuşuyormuş: – Beterin beteri var, daha beteri olabilirdi.. daha beteri olabilirdi.. Bu sözleri duyan yanındaki adam dayanamayıp sormuş: – Görmüyor musun be adam!.. Tabutlarda üç tane ölü var. Daha beteri ne olabilirdi? – Öyle deme, beterin beteri var… Kadının kocası bir gün önce dönseydi, tabuttakilerden biri ben olabilirdim. Beterin beteri var!..
İNANILIR GİBİ DEĞİL Şimdi gelelim başlıktaki konuya.. – 23 yıl devlet memurluğu yapan vatandaş, 1985 yılında memuriyetten ayrılıp SSK’lı olarak çalışmaya devam ediyor ve belli süre çalıştıktan sonra 1989’da emekli oluyor. – Anayasa Mahkemesi’nin kararı üzerine, idare mahkemesine dava açıp, 23 yıllık hizmeti ile ilgili ikramiyesini talep ediyor. – 31 Mayıs 2010 tarihinde, davayı kazanıyor. – 23 yıllık hizmetinin karşılığı olan ikramiye hesaplanıyor.. – Sıkı durun, bundan sonrası inanılır gibi değil; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 23 yıllık hizmetin karşılığı olarak banka hesabına 7 (yedi) lira yatırılıyor! – Bunun üzerine ikramiyenin güncellenmesi talebiyle tekrar dava açıyor. Talebi reddediliyor. – Kararı üst mahkemeye taşıyor. Tahmin edeceğiniz gibi umutsuzca.
7 BİN LİRA MASRAF Bu arada SGK avukatları icraya başvuruyor ve 4 bin liraya yakın avukatlık parası talep ediyorlar.Bu olayda; mahkeme ve icra masrafları derken 7 bin lira harcama yapıyor. Sonra bir kazandığı 7 liraya bakıyor, bir de cebinden çıkan 7 bin liraya.. “Arabacı” fıkrası gibi bir tablo ortaya çıkıyor! Peki.. bu konuda 26 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “TC Emekli Sandığı’na tabi olarak en az 15 yıl hizmeti olanlara” ikramiyelerinin ödeneceğine dair, 6270 sayılı Kanun niye çıktı? Kamudan ayrıldıkları tarih itibariyle, ikramiyeleriyle mütevazı bir ev ya da otomobil alabilecek olanlara, şimdi o paranın karşılığı olarak 7 lira, 10 lira gibi “emekli ikramiyesi” ödenmesindeki “fıkra gibi” uygulama düzeltilmeli…
|
|