Satılan daireden elde edilen kazancın vergisi Posta Gazetesi – 09.10.2011
Soru: 27 Mart 2007 tarihinde banka kredisi ile bir apartman dairesi aldık. Bu mülkümüzü satmak istiyoruz. Satın aldığımız mülkü beş yıldan önce sattığımız durumda yüzde 40 oranında vergi vermemiz gerekiyormuş. Bu bilgi ne derece doğru? Bu konuda bilgilendirmenizi rica ederim. Ayten AKPINAR Cevap: Duyumunuz yarı doğru, yarı yanlış. Şöyle’ ki; iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkartılan gayrimenkullerden elde edilen kazancın gelir vergisine tabi olduğu doğru. Gayrimenkulü sattığınızda yüzde 40 vergi ödeyeceğiniz bilgisi yanlış. Çünkü, vergi ödemeniz için, öncelikle ortada gayrimenkul satışından elde edilen bir kazanç olması gerekiyor. Şayet ortada satış kazancı yoksa, vergi ödenmesi de söz konusu değil. Örneğin, 2007 de satın aldığınız gayrimenkulü bugün aldığınız fiyata satmanız halinde, ortada elde edilen bir kazanç olmadığından vergi ödenmesi de söz konusu değil. Vergi ödense bile, kazancın tamamının yüzde 40 oranında vergiye tabi olması söz konusu değil. Kazancın ilk 9.400 TL si yüzde 15, sonraki 13.600 TL si yüzde 20, sonraki 30.000 TL si yüzde 27 ve 53.000 TL den fazlası da yüzde 35 oranında Gelir Vergisine tabi tutulacaktır. Dikkat edileceği üzere, burada vergiye tabi tutulan satış bedeli değil, satıştan elde edilen kazanç tutarıdır. Ödenecek vergiyi hesaplamak için, öncelikle safi kazanç tutarını hesaplamak gerekiyor. Vergiye tabi tutulacak safi değer artış kazancı şu şekilde hesaplanıyor: satış bedelinden, elden çıkartılan gayrimenkulün maliyet bedeli ile, elden çıkarma karşılığı satıcının üstünde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar indiriliyor. Gayrimenkulün alındığı ve satıldığı tarihler arasında enflasyon oranında(ÜFE artış oranında) yüzde 10 veya üzerinde artış olması halinde, elden çıkartılan gayrimenkulün iktisap bedeli, elden çıkartıldığı ay hariç, iktisap edildiği ay dahil olmak üzere TÜİK in belirlediği ÜFE aylık artış oranında artırılmaktadır. Satış bedelinden, artırılmış iktisap bedeli ve belirttiğimiz giderler düştükten sonra kalan kazanç tutarı 8.000 TL nin altında ise, vergi ödenmiyor. Üstünde ise, vergiden müstesna tutulan 8.000 TL de düştükten sonra, takip eden yılın 23 Mart mesai saati sonuna kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilen safi kazanç tutarı üstünden belirttiğimiz oranlarda gelir vergisi hesaplanıyor ve yarısı Mart ayı, kalan yarısı da Temmuz ayı ininde olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.
Emekli memur eşinin vefatından dolayı ölüm yardımı alamıyor Soru: Memur emeklisiyim. Geçtiğimiz ay eşim vefat etti. Eşimin vefatından dolayı ölüm yardımı alabilir miyim? Alabilirsem ne kaç TL alabilirim? YALÇIN Cevap: Çalışan memurlar, eşi veya çocukları vefat ettiğinde ölüm yardımı alırken, emekli memurlar eşi ve çocuğu vefat ettiğinde ölüm yardımı alamıyor. Maalesef vefat eden eşinizden dolayı ölüm yardımı alamazsınız.
Bağ-Kura 60 günden fazla prim borcu olan sağlık yardımı alamaz Soru: 18 Ocak 1967 doğumluyum. 1 Şubat 1985 sigorta girişliyim. 25 yıllık çalışma süresi ve prim gün sayımı doldurdum. Emekli olmak için yaşımın dolmasını bekliyorum. Bir şirket kurdum. Bağ-Kura kaydımı yaptırdım. Primlerimi yatıramadığım zamanlar sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor muyum? 10 ve 3 yaşında iki çocuğum var. Onlar sağlık hizmetlerinden faydalanabilir mi? Zekai KOROL Cevap: Bağ-Kura 60 günden fazla prim borcu olan sağlık yardımı alamaz. Primlerinizi ödemezseniz sağlık yardımı alamazsınız. 18 yaşından küçük çocukların ana ve babası sigortalı olmasa da sağlık yardı mı verildiğinden çocuklarınız sağlık yardımı alabilir.
Aylık bağlatırken işe başladığınızda yetim aylığını kestireceğinizi taahhüt ettiniz Soru:2 Mart 1988 doğumluyum. Ve şu an açık öğretim 3.sınıfta okumaktayım. Babam 1999 yılında vefat etti. Annem ve ben babamdan emekli maaşı alıyoruz. Nisan 2011 ayında bir bankada çalışmaya başladım. Bu konu hakkında SGK’ ya bilgi vermem gerekir mi? Maaşımın kesilmesi ve anneme devrolması gerekir mi? Nasıl bir yol izlemeliyim? Berker ÇELİKER Cevap: Babanızdan dolayı hangi sosyal güvenlik kurumundan aylık aldığınızı bildirmemişiniz. Sorunuzun cevabı aylık aldığınız kuruma göre değişir. Şayet SSK veya Bağ-Kurdan aylık alıyorsanız, yetim aylığı bağlatırken doldurduğunuz formda, sigortalı çalışmaya başladığınızda, çalışmaya başladığınızı bildirerek yetim aylığını kestireceğinizi beyan ve taahhüt ettiniz. İşe başladığınızı kuruma bildirerek ilk ödeme döneminden itibaren aldığınız yetim aylığını kestirmeniz gerekiyordu. İşe başladıktan sonra aylık almışsanız, aldığınız aylıkları faiziyle birlikte geri alırlar. Anneniz sigortalı çalışmıyor veya kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almıyorsa, aylık bağlama oranı yüzde 50 den yüzde 75’e yükseleceğinden, aylığınız kesildiğinde bir anlamda aylığınız annenize geçmiş sayılır.
Çalışana para değil izin vermelisiniz Soru: işletmemizde çalışanların bazıları yıllık izinlerini kullanmayarak parasını istiyorlar. Personelin ihtiyacını gidermek için bazen kullanılmayan iznin parasını ödüyoruz. Ancak yaptığımız işin doğru olup olmadığını bilmiyoruz. İzin yerine izin parası vermemiz doğru bir işlem midir? Zabit ÖZDEMİR Cevap: Yaptığınız işlem maalesef doğru değil. Çünkü, yıllık ücretli izin hakkı işçinin vazgeçilmez haklarındandır. Çalışan işçiye yıllık izin yerine, izin parası veremezsiniz. İşçinin işten ayrılırken, kullanmadığı yıllık izin parasının ödenmesi, sizde olduğu gibi bazı işverenlerde yanılgıya yol açıyor.
Genel sağlık sigortasına prim ödeyerek sağlık yardımı alabilirsiniz Soru: Bir kamu kurumunda çalışan memurum. 25 yıl hizmet yılını doldurdum. Fakat yaş tutmuyor. İstifalı emekli oldum. Sağlık hizmetinde yararlanamıyorum. Ne yapmalıyım? Orhan TEKİN/ELAZIĞ Cevap: Sağlık yardımını genel sağlık sigortasından alabilirsiniz. Sağlık yardımı için, gelir testi yaptırarak gelir durumunuza göre, prim ödemeden veya bir miktar prim ödemeniz gerek. Bunun için yapmanız gereken genel sağlık sigortalısı olmak için başvuru yapmanız ve bir ay prim ödemenizdir.
7200 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz Soru: 2009 da sigorta başlangıcım oldu. Ne zaman emekli olurum acaba? Tolga IŞILDAK Cevap: Emekli olmak için; 7200 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. En geç 1 Ocak 2036 tarihine kadar 7200 gün prim ödemeniz şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
|
|