Yaklaşım Logo

08.03.2012 – Vergi ödemez aksine 4.930 TL vergi iadesi alırsınız

MevzuautTR Reklam

Vergi ödemez aksine 4.930 TL vergi iadesi alırsınız

Posta Gazetesi – 08.03.2012

 

Soru: Satın aldığım dükkânı Şubat 2011 ayında aylık 5.000 TL ye kiraya verdim. Kiracı her ay kiradan stopaj vergi olarak 1.000 TL keserek, vergi dairesine toplam olarak 12.000 TL yatırdı. Kira bedeli olarak her ay net 4.000 TL yi bankaya yatırdı.(toplam 48.000 TL). Kirayı beyan etmem gerekiyor mu? Gerekiyorsa, ne kadar vergi öderim? Yoksa yüzde 20 vergi kesildiği için beyan etmemem mi gerekiyor?

Duran BEKÇİOĞLU

Cevap: 2011 yılı içinde elde edilen ve tutarı 23.000 TL yi aşan işyeri kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekiyor. Kira geliriniz beyan haddini aştığından, kira gelirinizi beyan etmek zorundasınız. Ancak beyan, vergi ödeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Aksine vergi iadesi alacaksınız. Şöyle ki; 2011 da elde ettiğiniz 60.000 TL işyeri kirasını beyan ederken götürü gider usulünü seçmeniz halinde, kira gelirinizden 15.000 TL gider düşülür. Kalan safi kira tutarı olan 45.000 TL üstünden 10.070 TL  Gelir Vergisi hesaplanacak. Yıl içinde kiracınızın kiradan keserek sizin adınıza vergi dairesine yatırdığı 12.000 TL yi hesaplanan 10.070  TL gelir vergisinden düşmeniz halinde, ödeyeceğiniz vergi çıkmaz. Yıl içinde 4.930 TL fazla vergi ödediğiniz ortaya çıkar. Talep etmeniz halinde fazla ödediğiniz 4.930 TL yi iade olarak geri alırsınız.

 

Bağ-Kur hizmetini istemiyorum gerekçesiyle prim borcunu silinmez

Soru: Borcuda primi de istemiyorum. Bağ-Kur borcu düşebilir mi?

Musa GAYRETLİ

Cevap: Bağ-Kur zorunlu sigortadır. Bağ-Kura girmek, çıkmak kişilerin keyfiyetinde değildir. Bu açıdan istemiyorum diyerek, hizmet süresini de, prim borcunu da sildirmek mümkün değil. Prim borcunuzu taksite bağlatarak ödemenizde yarar var.

 

TTK, şirket yöneticilerine ödenen paraların internette yayımlanmasını emrediyor

Soru: Yeni Türk Ticaret Kanununa göre, şirkette çalışan yöneticilere ödenen ücretlerin, internet sitesinde yayımlanacağı doğru mu? Doğruysa bu şirket çalışanları arasında sıkıntı yaratmaz mı?  Çünkü, aynı pozisyonda çalışan yöneticilere değişik nedenlerle farklı ücret ödenebiliyor.

Musa ÇAĞLAR

Cevap: Maalesef doğru. Yöneticilerin yanında yönetim kurulu üyelerine ödenen ücretlerde internette yayımlanacak. Şöyle’ ki; 1 Temmuz 2012 de yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu, sermaye şirketlerine,( AŞ, LTD ŞTİ ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere) internet sitesi kurma ve şirket sırrı mahiyetindeki çoğu bilgiyi internette yayımlama zorunluluğu getirdi. İnternete konacak mali tablolar 5 yıl, diğer bilgiler en az 6 ay internet sitesinde kalacak. Site kamuya açık olacak. Her isteyen bu bilgilere internet üstünden kolayca ulaşacak.

Şirket yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile yöneticilerine ödenen her türlü paralar, ücret, prim, ikramiye, temsil ve seyahat giderleri, tazminatlar, sigortalar, vb. ödemelerin internet sitesinde konması zorunlu.  Ücretlerin internette yayımlanmasının çoğu şirkette sıkıntı yaratacağına hiç şüphe yok.

 

Kesintisiz çalışmışsanız kıdem tazminatı son işverenden talep edebilirsiniz

Soru: Ben 6 senelik işçiyim. Belediyede şirket içsiyim her yıl girdi çıktı yapıyorlar bugünde çıkışımızı verdiler. Biz bu 6 sene boyunca ne hak talep edebiliriz?

Levent AYHAN

Cevap: Altı yıldan beri kesintisiz çalışıyorsanız, altı yıllık kıdem tazminatınızı son işverenden talep edebilirsiniz. Ancak, kesintili çalışmışsanız, yani her ihale sonucu işinize 10, 15 gün ara vererek çalışmışsanız, her yılın kıdem tazminatını ilgili dönemdeki işverenlerden talep edebilirsiniz.

 

Kıdem tazminatı fonu çıkarsa taşeron firmalarda çalışanların tazminatı güvenceye kavuşacak

Soru: İki yıldır taşeron bir firmada çalışıyorum. Kıdem tazminatlarının emekliler ile ilgili olduğunu biliyorum Fakat kıdem tazminatlarında yapılacak değişiklikler arasında bizler içinde yapılacak faydalı işler olacak mı?

Emre BİNGÖL

Cevap: Şuanda yürürlükte olan işsizlik sigortasına benzer bir fon kurularak kıdem tazminatının fona devredilmesi düşünülüyor. Çalışmalar sonuç verir de yasalaşırsa,  emekli olan işçi kıdem tazminatını bugünkü gibi işverenden değil, kıdem tazminatı fonundan alacaklar.  Bu yolla çalışanların yüzde yüzünün kıdem tazminatı alması sağlanacak. Yetkililerin açıklamalarına göre, çalışanların yüzde 7 si kıdem tazminatı alabiliyor, çeşitli nedenlerden yüzde 93’ü kıdem tazminatı alamıyor. Kıdem tazminatı fonu yürürlüğe girerse, bugünkü sistemde sizin gibi taşeron firmada çalışan ve sık sık girdi çıktı yapılarak kıdem tazminatı yönünden mağdur edilenlerin kıdem tazminatları güvence altına alınmış olacak.

 

Askerliği borçlanmanıza gerek yok

Soru: 15 Şubat 1973 doğumluyum.1 Haziran 1988 de SSK’lı oldum. Şuanda 4560 gün prim ödemem var. 19 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?

Tolga ÖZTÜRK

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 890 gün daha prim ödeyerek, 4560 gün olan priminizi 5450 güne tamamlamanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 15 Şubat 2024 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan, borçlanma sadece prim gün sayınızı artırır. Emekli olma şartlarınızı değiştirmez. Emekli olacağınız tarihe kadar prim eksiğinizi rahat rahat tamamlayabileceğinizden askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok.

 

Eşiniz 2325 gün isteğe bağlı, kalan 1260 gün primi de sigortalı çalışarak ödemeli

Soru: Eşimi 1994 yılında sigortalı olarak işe başlattım. Kendisinin geçirmiş olduğu kaza sonucu 15 günlük sigortalı çalışmış oldu. Ve çıkışını almak zorunda kaldık. Bu güne kadar başka bir işte çalışamadı. Eşim 11 Temmuz 1963 doğumludur. Size sorumuz eşimi emekli yapabilmemiz için ne yapmamız gerekir?

Ahmet GÖRÜ

Cevap: Eşiniz en erken yaş haddinden emekli olur. Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. 3585 gün daha prim ödeyerek 15 gün olan primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Eşininiz,  son 1260 gün primini sigortalı bir işte çalışarak ödemek şartıyla, kalan primlerini isteğe bağlı olarak ödeyebilir. Eşiniz, isteğe bağlı olarak 2325 gün prim ödedikten sonra, isteğe bağlıdan çıkıp, kalan prim eksiği olan 1260 günü sigortalı bir işte çalışarak öderse, belirttiğimiz şartlarda emekli olabilir.

 

 

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı