07.11.2013 – İşe geç gitmenin cezası

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

İşe geç gitmenin cezası


Soru: İşe kaç gün geç gelen  çalışan işten atılır?
Cevap: İşe geç gelenin işten atılmasına ilişkin kanun hükmü bulunmuyor. Ancak işe geç gelenin işten atılması  yönünde iş sözleşmelerine  veya toplu iş sözleşmelerine hükümler konulabilir. Örneğin bir ay içerisinde 6 kez işe geç gelenin işten atılacağı yönünde bir düzenleme sözleşmede yer alabilir. İşe iki kez geç gelenin ücretinden ceza olarak kesinti yapılacağı gibi düzenlemeler yapılabilir.

Soru: Bir bayan hamilelik sebebiyle işten atılır mı?
Cevap: Bir bayanın hamilelik sebebiyle işten çıkarılırsa ihbar ve kıdem tazminatının ödenmesi gerekiyor. Çalışan iş güvencesi kapsamında ise işe iade davası açabilir. işveren işçiyi  gebe kalmasından dolayı işten çıkarmış ise işçi, dört aya kadar ücreti tutarında tazminat talep edebilir. Bu tazminat, ihbar ve kıdem tazminatından ayrı bir tazminattır(Geniş bilgi için bkz. Arif Temir, ,Doğum İzninde İşten Çıkarılan Kadının Hakları, Yaklaşım, Aralık 2011, Sayı: 228)

Soru: Toplu iş sözleşmesindeki hükümlere işveren uymazsa işçiye hangi haklar doğar?
Cevap: Toplu iş sözleşmesindeki hükümlere işverenin uymaması işçi sendikası veya toplu iş sözleşmesinden yararlanan işçiler için hak doğurur. Örneğin toplu iş sözleşmesine göre ödenmesi gereken ikramiyeleri işveren ödemezse sendika veya işçiler işveren aleyhine dava açabilirler.

KAÇ ÇOCUK SGK’LI

Soru: Bir baba kaç çocuğunu kendi üzerine SGK’lı yapar?
Cevap: Babanın üzerinden sağlık sigortasından yararlanması konusunda bir sayı sınırlaması bulunmuyor. Bakmakla yükümlü olunan bütün çocuklar baba üzerinden sağlık yardımından faydalanırlar.

Soru: Patron fazla mesai yaptırdığı çalışanının haklarını nasıl öder?
Cevap: Fazla çalışma yapanların ücreti saat başına %50 zamlı olarak ödenir.

Soru: Bayramlarda çalışana iki mesai mi üç mesai mi ödenir?
Cevap: Bayramlarda çalışana ücreti bir kat fazlasıyla ödenir

İKİNCİ BİR İŞ

Soru: Çalışanın ikinci bir işyerinde çalıştığı tespit edilirse ne olur?
Cevap: İş sözleşmesinde çalışmayı yasaklayan bir düzenleme yoksa ikinci bir işyerinde çalışılabilir. Ancak  ikinci işyerinde sözleşmeyle çalışma yasaklanmışsa bu yasağın cezası da sözleşmede düzenlenmişse bu ceza uygulanabilir.

Soru: İzin gününde işyerine çağrılan çalışanın yol parasını kim öder?
Cevap: Çalışana normal çalışma günleri yol parası ödeniyorsa izin günü işyerine çağrılan çalışana da yol parası ödenir. Böyle bir uygulama yoksa ödenmeyebilir.

Soru: Çok kilolu kişilerin çalışmasına son verilebilir mi?
Cevap: Çalışan çok kilolu diye işten çıkarılamaz. Ancak çalışanın çok kilolu olması çalışmasına engel oluşturuyorsa doktor raporu ile çalışamayacağı belirtilip tazminatı ödenerek işten çıkarılabilir.

e-mail: [email protected]
Fax: (0212) 481 99 24





Güneş Gazetesi – 07.11.2013

Görüntülenme Sayısı