07.03.2012 – TTK’ dan defter ibraz etmeyene 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

TTK’ dan defter ibraz etmeyene 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası

Posta Gazetesi – 07.03.2012

 

Soru: Defterlere zamanında kayıt yapılmamasının ve defterin ibrazına ilişkin cezalar vergi kanunlarında ayrıntılı olarak belirlenmiş bulunuyor. Duyduğumuza göre defter kayıtlarına ve ibrazına ilişkin olarak yeni Ticaret kanunu ile yeni cezalar getirilmiş. Ticaret Kanunun kayıt ve defter ibrazına getirdiği cezaların nelerdir? Açıklarsanız seviniriz.

NERMİN

Cevap: 1 Temmuz 2012 de yürürlüğe girecek olan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, tutulacak defterler, noter onayı, tutulması, ibrazı vb. konularda iş adamına yeni yükümlülükler getirdi. Yükümlülükleri yerine getirmeyen işadamına da çeşitli adli para cezası veya hapis cezası öngörülmüş bulunuyor. Defterlerle ilgili yaptırımları şu şekilde:

-Defterlerin yetkilere ibraz edilmemesi 3 aydan 2 yıla kadar hapis(TTK.Md. 562/4),

-Defterlerin açılış ve kapanışını notere onaylatmamak 200 güne kadar adli para cezası(TTK.Md.562/1-c),

-Defter tutma yükümlüğünü yerine getirilmemesi 200 güne kadar adli para cezası(TTK.Md. 562/1)

-Defterlerin usulüne göre tutulmaması, 200 güne kadar adli para cezası(TTK.Md. 562/1-d),

-Kamu Gözetimi, Muhasebe Ve Denetim Standartları Kurumunca belirlenen standartlara uymamak 100 günden 300 güne kadar adli para cezası(TTK.Md.562/2),

Belirtilen adli para cezaları süresinde ödenmezse aynı gün sayısında hapis eczasına dönüşecek(5275 S.K.Md.106)

 

250 gün askerlik borçlanmasıyla emekli olacağınız yaşı 48’e çekersiniz

Soru: 1964 doğumluyum. Askerliğimi 1984’te yaptım. 1 Şubat 1986 de SSK’lı oldum. 6.759 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? İntibak yasasından yararlanabilir miyim? Askerlik borçlanması yapmam gerekiyor mu? Gerekiyorsa ne kadar ödemeliyim?

Mustafa YAKA

Cevap: Başlangıçtan önce yaptığınız askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 250 gün geri  gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz.  Prim ödemenizi yeterli olduğundan 48 yaşınızı dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 2012 içinde 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

 

Arkadaşınızdan kira almasanız da emsal kirasını beyan edeceksiniz

Soru: İşleri bozulduğundan dairemde arkadaşım kira ödemeden oturuyor. Kira almadığımdan dolayı beyanname vermeyeceğimi düşünüyorum. Acaba düşüncem doğru mu? Beyanda bulunmam gerekiyor m u?

Cenap DOĞAN

Cevap: Gelir Vergisi Kanununun 73 ncü maddesi;  “bedelsiz olarak başkalarının intifaına(kullanımına) bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır” hükmünü içeriyor. Maddenin devamında da ana, baba ve çocukların kullanımına bırakılan mal ve haklar için emsal kira bedeli uygulanacağı belirtiyor. Bu düzenlemelere göre, ana, baba veya kardeşlerden kira almadan kullandırılan daire için kira beyanında bulunmak gerekmiyor. Ancak, bunların dışındaki kişilerin kullanımına bırakılan mal ve hakların kirası olarak, emsal kira bedelinin beyan edilmesi gerekiyor. Sonuç olarak, bedelsiz olarak  arkadaşınızın kullanımına bıraktığınız dairenizin emlak vergi değerinin yüzde 5 ini kira geliri olarak beyan etmeniz gerekiyor. Örneğin, dairenizin emlak vergi değerinin 200 bin TL olduğunu varsayarsak, emsal kire bedeli olan 10 bin TL’yi (200.000x%5)  kira geliri olarak beyan etmek zorundasınız.

 

Mart ayında işe girende gelir testi yaptıracak

Soru: 1 Mart 2012 de, ay içinde 10 günden az süre çalışan taksicilere tanınan sigortalı olma hakkından yararlanarak sigortalı oldum. Bu tarihe kadar işsizdim. Benim de gelir testi yaptırmam gerekiyor mu?

SÜLEYMAN

Cevap: Her ne kadar 1 Mart 2012 de sigortalı olmuşsanız da, gelir testi yaptırmanız gerekiyor. Çünkü, 1 Ocak 2012 de re’ sen genel sağlık sigortalısı yapıldınız. Ve adınıza aylık 106.38 TL prim tahakkuk ettirilmeye başlandı. Gelire, testine girerek çıkacak sonuca göre tahakkuk ettirilen primi düzetilmesi gerekiyor. Gelir testini ihmal etmeyin.

 

15 yıl memurluk yapan SSK emeklileri emekli ikramiyesini alabilecek

Soru: İlk önce emekli sandığında çalışıp daha sonra SSK dan emekli olanların tazminat alabilmeleri için yürürlüğe girecek olan yasa çıktı mı acaba? Ve ne zaman yararlanılacak?

Ezgi ERDİNÇ

Cevap: Memuriyet hizmetinden istifa ederek ayrılıp, daha sonra SSK veya Bağ-Kurdan emekli olduğundan dolayı memuriyet hizmetine ilişkin kıdem tazminatını alamayanları ilgilendiren 6270 sayılı yasa, 26 Ocak 2012 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak, Anayasa Mahkemesi emekli ikramiyesi ödenmesine mani olan yasa hükmünü Anayasaya aykırı bularak iki kere iptal etmesine karşın, bu kez de 6270 sayılı yasa ile emekli ikramiyesi ödenme şartları, kıdem tazminatı ödenme şartlarına bağladı. Yapılan düzenlemeye göre, en az 15 tam yıl memuriyet hizmetinden sonra istifa ederek başka sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlara, emekli ikramiyeleri ödenecek. 15 yıldan az hizmet süresi olanlar eskiden olduğu gibi emekli ikramiyelerini alamayacaklar. 

 

Emekli izin vermediği sürece emekli aylığın haciz konamaz

Soru: Şöyle bir sorum olacak, SSK emeklisinin maaşında iki icraya birden kesinti yapabilir mi? Bir icra dışında nasıl böyle olabiliyor? Şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Ahmet KATIRCI

Cevap: Emekli aylıklarından nafaka ve prim borcu dışındaki borçlar için emeklinin izni olmadan haciz konamaz. Emekli izin vermişse aylığının üçte birine kadar olan kısmı haczedilebilir. Emekli aylığınıza haciz konması için muvafakat vermişseniz aylığından iki icra kesintisi yapılabilir. Vermemişseniz kesinti yapılamaz. Muvafakat vermemişseniz, bulunduğunuz yerdeki icra hâkimliğine haczedilemezlik şikâyetinde bulunmanız halinde, konan hacizler kaldırılır.

 

 

Görüntülenme Sayısı