Yaklaşım Logo

06.11.2014 – Evlilik istifasına ‘sonsuz’ kıdem

Evlilik istifasına ‘sonsuz’ kıdem

MevzuautTR Reklam


Soru: Önümüzdeki ay ikinci kez dünya evine gireceğim. İlk evliliğim sonrasında da kıdem tazminatı almıştım. Yeniden kıdem tazminatı alabilir miyim?

Cevap: 1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem tazminatı ile ilgili yürürlükteki 14. maddesi uyarınca kadın işçiler evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içerisinde istifa ederlerse kıdem tazminatlarını alabilirler. Fakat kıdem tazminatı alabilmek için genel koşul aynı işverene bağlı olarak bir yıl çalışmış olmaktır. Bir yıllık süre hesap edilirken aynı işverene bağlı birden fazla işyerinde geçen süreler birlikte değerlendirilir. Dolayısıyla A işverenine bağlı B işyerinde 6 ay, C işyerinde 6 ay çalışmış bir işçi toplamda bir yıl çalışmış olduğu için kıdem tazminatına hak kazanabilecektir.

Kadın işçilere evlenmeleri dolayısıyla sağlanan kıdem tazminatı hakkında da bu kural geçerlidir. Bunun yanında kadın işçinin nikâh tarihi ile istifa tarihi arasında en fazla 1 yıl süre olmalıdır. Yani evlendikten sonra kadın işçinin istifa ederek kıdem tazminatını alabileceği 1 yıl bulunmaktadır. Nikâhtan sonra 1 yılı geçiren kadın işçi kıdem tazminatı talep edemez.

 

Resmi nikâha bakılır

Buradaki nikâh tarihinden kasıt resmi nikâh tarihidir. Bazen çiftlerden birisinin tayininin gerçekleşmesi amacıyla resmi nikâhın önceden yapılması söz konusu oluyor. Düğünü daha sonra yapan çiftler için geçerli tarih resmi nikâh tarihidir. Bu noktaya dikkat etmek gerekir. Çünkü bu nedenle bir yıllık süre kaçırılırsa kıdem tazminatı alınamayacaktır.

Kanunda kadın işçilerin bu şekilde talep edecekleri kıdem tazminatı için sınır bulunmamaktadır. Yani kadın işçi evlilik tarihinde gerekli koşulları sağlıyorsa birden çok kez bu şekilde kıdem tazminatı alabilir. İlk evliliğinde bir yıllık kıdemi olan ve evlendikten sonra bir yıl içerisinde kıdem tazminatı talep ederek işinden ayrılan bir kadın işçi, ikinci kez evlendikten sonra da aynı koşulları sağlıyorsa tekrar kıdem tazminatı alabilecektir. Ancak kıdem tazminatında işverenin sorumluluğu işçinin kendisine bağlı olarak çalıştığı süreyle sınırlıdır. Yani ilk evliliğinden önceki işverenine bağlı olarak 10 yıl çalışmış bir işçi işverenden 10 yılın karşılığı olarak 10 aylık brüt ücreti tutarındaki kıdem tazminatını alabilecektir.

 

1 yıla 1 ay brüt ücret

İkinci evliliğinden önce 1 yıl aynı işverene bağlı olarak çalışan kadın işçi bu kez bu işverene bağlı olarak çalıştığı 1 yılın karşılığı olarak 1 aylık brüt ücreti tutarındaki kıdem tazminatını alabilecektir. Kanun bu durumdaki kadın işçiler için bu hakkın kullanımında sınır öngörmediği için gerekli koşulları sağlayan kadın işçiler tüm evliliklerinden sonra kıdem tazminatına hak kazanabilirler.





Milliyet Gazetesi – 06.11.2014

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı