05.03.2015 – Evlenen kadına tazminat var erkeğe ise yok

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Evlenen kadına tazminat var erkeğe ise yok


Evlilik hazırlığı yapan nişanlıların her ikisi de çalışıyorsa müjdemiz kadınlara olacak. 

İş Kanununa göre kadın işçiler evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içerisinde evlenme nedeniyle işten ayrılırlarsa kıdem tazminatına hak kazanıyorlar. Erkeklere evlendikleri zaman evlilik nedeniyle  tazminat ödenmiyor. Kadınların da evlenme nedeniyle kıdem tazminatı almalarında evlilik tarihinden itibaren bir yıllık süreleri var. Eğer kadın bir yıl içerisinde işten ayrılmazsa evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alamaz. Kadın çalışanın  işyerindeki çalışma süresi bir yıl ve üzerinde ise kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. 

Soru: Patronum maaşımın yarısına el koydu. Ne yapmalıyım? (Hasibe Güler) 

Cevap: Sayın Güler, patronunuza maaşınızı vermesi konusunda başvurun. Maaşınızı vermezse çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine veya ALO 170 başvurabilirsiniz. Sonuç alamazsanız dava açabilirsiniz. 

 

EMEKLİ ÇALIŞANLARIN PRİMİ 

Soru: Emekli SSK’lı  olarak çalışırsa emekli maaşı kesilir mi? (Sezai) 

Cevap: Sezai Bey, emeklinin, emekli statüsü devlet memuru veya Bağ-Kurlu  ise sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilir. Emekli SSK’lı (4/a’lı) olarak emekli olup tekrar SSK’lı olarak çalışması halinde tercihine bağlı olarak emekli maaşını kestirip bütün sigorta kollarına tabi olur veya sosyal güvenlik destek primi ödeyerek maaşı kesilmeden çalışmaya devam eder. 

 

ÖLEN ANNENİN YATAN PARASI 

Soru: Annem 10 yıl Bağ-Kurlu’ydu. 3.5 yılda fabrikada çalıştı. Emeklilik için 8 bin 800 lira parasını yatırdık. Ancak annem vefat etti. Yatırılan parayı alabilir miyiz? (Bahar Özgün) 

Cevap: Sayın Özgü, ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanamaması durumunda, ölüm tarihi esas alınmak kaydıyla hak sahiplerine toptan ödeme şeklinde primler geri veriliyor. Hak sahiplerine yapılacak toptan ödemenin toplamı, sigortalıya yapılacak toptan ödeme tutarını geçemiyor. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse hak sahiplerinin hisselerinden orantılı olarak indirim yapılabiliyor.


Güneş Gazetesi – 05.03.2015

Görüntülenme Sayısı