Yaklaşım Logo

04.12.2010 – Kaçak pırlanta ve elmasa özel kolaylık

MevzuautTR Reklam

Kaçak Pırlanta Ve Elmasa Özel Kolaylık

|Hürriyet Gazetesi| |04.12.2010|

 

SADECE pırlanta ve elmasa değil; yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet ve inciye de özel kolaylıklar var.

Bitmedi altın, platin ve gümüş gibi değerli madenlere de çok özel kolaylık var.

 

KOLAYLIK NE?

Altın, platin, gümüş ve ziynet eşyası imalatı ve ticari faaliyetinde bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan yani belgesiz alınan veya kaçak olarak getirilmiş olan;

– Altın, platin ve gümüş gibi değerli madenleri,

Pırlanta, elmas, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci gibi değerli taşları,

– Bunlardan mamul ziynet eşyalarını

“Torba Yasa” olarak adlandırılan Yasa’nın yayımlanacağı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar, bir envanter listesi ile vergi dairelerine bildirip defterlerine kaydetmeleri halinde, bu kıymetlerin değeri üzerinden yüzde 2,5 vergi ödemek suretiyle, bunları yasallaştırmış olacaklar.

Böylece, herhangi bir ÖTV ve KDV ödenmeden, yüzde 2,5 maliyetle, kaçak getirilen pırlanta, elmas, yakut, safir, zümrüt, platin vs. ile bunlardan mamul ziynet eşyaları faturalı bir mal haline gelmiş olacak. Pırlanta, elmas, yakut, vs. beyan edilirken, rayiç bedel yani o günkü normal alım-satım değeri üzerinden bildirilecek.

Bunların satışı KDV’ye ve ÖTV’ye de tabi olmadığı için “çok özel bir avantaj” yaratılmış olacak.

 

MAKİNA, DEMİRBAŞ VE MAL

Stok affı olayına bir de diğer vergi mükellefleri yönünden bakalım.

İşletmede mevcut olduğu halde belgesi bulunmayan yani faturasız makine, demirbaş ve malı olan vergi mükelleflerine de “stok beyanı” kolaylığı sağlanıyor.

Bunlarda;

– Makine, teçhizat, demirbaş ve malların bedeli üzerinden yüzde 10,

– İndirimli orana tabi makine, teçhizat, demirbaş ve malların bedeli üzerinden, tabi oldukları oranın yarısı esas alınarak, KDV hesaplanacak. Makine, teçhizat ve demirbaşlar üzerinden ödenen vergi, hesaplanan KDV’den indirilemeyecek. Emtia (mal) üzerinden ödenen vergi ise genel esaslara göre indirilecek.

Yukarıda belirtilen makine, demirbaş ve malların satışı halinde; pırlanta, elmas, zümrüt ve inciden farklı olarak KDV tahsil edilecek.

 

CİDDİ BİR ÇELİŞKİ

Pırlanta, elmas ve yakut satanlar belki kızacak ama biz doğru bildiğimizi yazalım; “stok affı” olayında ciddi bir çelişki var.

Pırlanta, elmas, yakut, inci 1 Ağustos 2004’ten bu yana zaten KDV’ye tabi değil.

Dünya’da KDV’nin uygulandığı ülkelerde pırlanta, elmas, yakut, inci, zümrüt en yüksek oranda KDV’ye tabi iken bizde KDV’den müstesna tutulması yani sıfır olması son derece ilginç.

Şimdi ÖTV’de sıfırlanıyor!.. Belgesiz alınan veya kaçak olarak getirilen pırlanta ve diğer taşlar ile bunlardan mamul ziynetin beyanı ÖTV’ye de tabi değil. Normalde değerli taşı alımı yüzde 20 ÖTV’ye tabi. Bu olayda ÖTV sıfırlanmış yani sıfır ÖTV ile değerli taş girişi sağlanmış oluyor.

Peki.. Hepsini anladık ama bunların yasallaştırılmasındaki vergi oranı yüzde 2,5 iken, diğer işletmelerin ve şirketlerin makine, teçhizat ve mallarının beyanı niçin yüzde 10 vergiye tabi?

Burada bir eşitlik gerekiyor; ya tavanda ya da tabanda…

 

 


 

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı