Farklı evlerde çalışan gündelikçinin sigortası
Ay içerisinde aynı kişi tarafından 10 günden az çalıştırılmakla beraber, farklı evlerde çalıştığı süre 10 günü geçen kişiler ne yazık ki yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kolundan yararlanabilecek. Bu kişiler emeklilik için kendi primlerini ödemek durumunda kalacak. Ay içerisinde 3 farklı eve haftada bir temizliğe giden kişi toplamda 12 gün çalıştırılmış olacak fakat SGK tarafından yalnızca aynı kişi tarafından çalıştırılması gerektiği için ay içerisinde 10 günden az çalıştırılmış muamelesi görecek. 10 günden fazla çalışıyor olmasına rağmen bu çalışması aynı kişi hizmetinde olmadığı için yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kolundan yararlanabilecek ve emeklilik için ayda 390 TL ödemesi gerekecek.
10 günden az çalışanlar GSS primlerini kendileri ödeyecek
Aynı kişi tarafından ay içerisinde 10 günden az çalıştırılan kişiler bu çalışmaları dolayısıyla sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. Bu kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için GSS primi ödemeleri gerekecek. Diğer yandan, eşi üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanan bir kişi ay içerisinde 10 günden az çalıştırılmış olsa da eşi üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanacak.
10 günden fazla çalışanlar için internetten kayıt şart
Ay içerisinde aynı gündelikçiyi 10 gün ve daha fazla çalıştıran kişiler SMS’le bildirim yapamayacak. Bu durumda www.turkiye.gov.tr veya www.sgk.gov.tr adresi üzerinden işlem yapılması gerekiyor. Ay içerisinde aynı gündelikçiyi 10 gün ve daha fazla çalıştıran kişiler bu adresler üzerinden bildirim yapacak ve primi anlaşmalı bankalara ödeyecek.
Aynı gündelikçiyi asgari ücret üzerinden 30 gün çalıştıran kişinin ödemesi gereken prim miktarı primlerin düzenli ödenmiş olması halinde 390.4 TL. Yüzde 5 prim indirimi teşvikinden yararlanmaya engel bir durum oluşursa, bu durumda prim oranı 450 TL’ye yükseliyor.
Ödenen prim miktarını teşvikle yarı yarıya düşürmek mümkün
Çalıştırılan gündelikçinin 6 aydır sigortalı çalışmıyor olması durumunda 4447 sayılı Kanunda belirtilen teşviklerden yararlanılması da mümkün. Buna göre; çalıştırdığı kadın gündelikçi mesleki yeterlilik belgesine sahip olan ve bu kişiyi İŞKUR’a kaydettirdikten sonra çalıştırmaya başlayan kişiler 54 ay boyunca 204.2 TL prim ödeyerek gündelikçi çalıştırabilecek. Bu teşvikten yararlanmak noktasındaki en büyük zorluk, gündelikçilere mesleki yeterlilik belgesi aldırmak.
30 günden az çalışanlar Genel sağlık primi yatıracak
Ay içerisinden 10 gün ve daha fazla ancak 30 günden az çalıştırılan gündelikçiler, çalışmadıkları günleri borçlanarak ya da bu günler için gelir testi yaptırarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. 30 günden az çalışan gündelikçiler, sağlık hizmetlerinden yararlanmak için primlerini 30 güne tamamlamalı veya bu günler için gelir testi yaptırarak GSS primlerini ödemeli. Aksi takdirde, sağlık hizmetlerinden yararlanmaları mümkün olmayacak. Diğer taraftan, ay içerisinde 30 gün çalıştırılan gündelikçiler bir aylık çalışmalarının sonunda sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilecek.
4/b’liler eğer 10 günden fazla çalışırlarsa 4/A’lı sayılacak
4/b’li, yani eski adıyla Bağ Kur’lu olmakla beraber ev hizmetlerinde ay içerisinde 10 gün ve daha fazla çalıştırılan kişiler bu sürelerde 4/a’lı sayılacak. Diğer yandan, ay içerisinde 10 gün ve daha fazla fakat 30 günden az çalıştırılan 4/b’li bir kişi ev hizmetlerinde çalışmadığı günler için yine 4/b’li olarak işlem görecek. 4/a’lılar birden fazla işverene bağlı olarak çalışabildiği için 4/a’lı bir kişinin aynı zamanda gündelikçi olarak çalışması da mümkün. 4/c’li bir kişi ise ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalıştırılması durumunda sigortalı sayılmayacak.
Emekli olup çalışan gündelikçi için doğrudan SGDP ödenecek
SGK’dan emekli aylığı alan bir kişinin gündelikçi olarak çalıştırılması halinde bu kişi 4/a’lı ise kendisi adına sosyal güvenlik destek primi ödenmesini veya tüm sigorta kollarına prim ödenmesini tercih edebilecek. Eğer emekli 4/b’li veya 4/c’li ise bu durumda direkt olarak sosyal güvenlik destek primi ödenecek.
Diğer yandan, malullük aylığı alan bir kişinin ev hizmetlerinde çalıştırılması halinde bu kişinin malullük aylığı kesilecek. Anne baba veya eş üzerinden aylık alan kişiler de ay içerisinde aynı kişiye bağlı 10 gün ve daha fazla çalışırlarsa aylıkları kesilecek.
Yabancı gündelikçiler ayda 10 günden az çalıştırılamaz
Ev hizmetlerinde yabancı uyruklu bir kişinin 10 günden az çalıştırılması mümkün değil. Türkiye’den çalışma izni almış bir yabancının asıl amacı Türkiye’de çalışmak olduğu için bu durumdaki bir kişinin ay içerisinde 10 günden az ev hizmetlerinde çalıştırılmasına izin verilmeyecek.
Milliyet Gazetesi – 04.04.2015