Gıcık olunan çalışan işten çıkarılır mı?
Okur sorularına cevaplar
Destek priminin emekliliğe etkisi var mı?
Soru: Bir işyerinden 17 yıl önce emekli oldum. 13 yıldan beri sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışıyorum. 13 yıldır ödediğim primlerin emeklilik maaşına katkısı olur mu? Furkan S.
Cevap: Sosyal güvenli destek primlerinin emekli maaşına bir katkısı bulunmuyor. Sayın Furkan S, emekli maaşınızı kestirip normal prim ödemeniz gerekiyordu. Bu şekilde ödeyeceğiniz primler yüksek ücretten yatmış olsaydı emekli maaşına katkısı olurdu
Faiz ve cezaların iadesi
Soru: SSK emeklisiyim. 2004 yılından itibaren ticarethane işletmekteyim. 19.12.2012 ve 20.12.2012 tarihlerinde ceza, faiz ve ana para olarak sosyal güvenlik destek primini yatırdım. Çıkan yasa ile ceza ve faizlerin alınmayacağı belirtildi. Ödemiş olduğum ceza ve faizleri geri alabilir miyim? H. Gümüş
Cevap: Sosyal güvenlik destek primi yapılandırması19.01.2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve kamuoyunda küçük torba kanun olarak adlandırılan Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 6385 sayılı Kanun ile yapıldı.
Sayın Gümüş, 6385 sayılı Kanun ile 2013 yılı şubat ayının sonu itibarıyla tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan sosyal güvenlik destek primi borçları yapılandırılıyor. Siz ödeme yaptığınız için bu yapılandırmadan yararlanamıyorsunuz. Herhangi bir iadede söz konusu olmaz.
Tezgahtarlar için yasa çıkacak mı?
Soru: Tezgahtarlar için ayrı bir kanun düşünülüyor mu? M. Hisarcı
Cevap: Tezgahtarların çalışma koşullarını düzenleyen 4857 sayılı İş Kanunu var. Tezgahtarlar için kamuoyuna yansımış özel bir kanun çalışması bulunmuyor.
Ticari araç şoförlerinin kasko üzerinden sigortalılığı
Soru: Ticari araçlarda çalışan şoförlerin sigortası trafik sigortası yada kasko üzerinden yapılsa olmaz mı? Nihat C.
Cevap: Ticari araçlarda çalışan şoförlerin sigorta primlerinin ödenmesi kaynakta kesilme yolu ile trafik sigortası ve kasko sigortasından ödenebilir. Sayın Nihat Bey, bizde bu görüşünüzü buradan yetkililere iletelim. Umarım bu dileğiniz gerçekleşir.
Fazla sürelerle çalışanın izni
Soru:17 saat fazla sürelerle çalışan bir işçi ne kadar serbest zaman kullanır? Aykut T.
Cevap: Her bir saat fazla sürelerle çalışma yapan işçi bir saat 15 dakikayı serbest zaman olarak kullanır. Aykut T. 17 saat fazla sürelerle çalışan işçi 21 saat 15 dakika serbest zaman/izin kullanır.
Okuyucularımdan Ö.Mertcan bir akrabasının kapıcı olarak çalıştığını, apartman yöneticisinin akrabasına ben sana “gıcık oldum” seni işten çıkaracağım dediğini, gıcık olunanın işten çıkarılıp çıkarılmayacağını ve yöneticinin böyle bir hakkının olup olmadığını soruyor.
Sayın Mertcan, çalışma hayatında işçilerin işten çıkarılması için kanunlarda yazılı olan çıkartma sebeplerinin gerçekleşmiş olması gerekiyor. Bir işçinin işten çıkarılabilmesi için ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareket etmesi, sağlık sebepleri ve tutuklanma gibi durumların olması gerekiyor. Örneğin; bir işçinin haklı sebep olmadan işe bir ayda 3 gün gelmemesi, hırsızlık yapması, gibi olayların varlığı halinde işçi işveren tarafından tazminatsız olarak işten çıkarılabilir. Bir de işverenin hiçbir gerekçe göstermeden tazminat ödeyerek işten çıkarma durumu var. Mevzuatta gıcık olunan işçinin işten çıkarılacağına dair bir düzenleme yok. Dolayısı ile gıcık olunan işçi haklı bir sebeple işten çıkarılamaz. Çıkarılırsa da tazminat ödenmesi gerekiyor. Ayrıca yöneticiye kat malikleri kurulu yetki vermediyse yada yönetim planında bir düzenleme yoksa yönetici kapıcıyı işten çıkaramaz.
Güneş Gazetesi – 04.03.2013