02.10.2014 – Prim borcunu yapılandırmak için son tarih 1 Aralık

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Prim borcunu yapılandırmak için son tarih 1 Aralık


Soru: İşyerimize ait ödenmemiş işsizlik sigortası prim borcumuz bulunuyor. Ne zaman başvurmamız gerekiyor ve ne şekilde ödeyebiliriz?

Cevap: İşsizlik sigortası prim borcunuz için 1 Aralık 2014 tarihine kadar en yakın SGK merkezine başvurmanız gerekiyor. Bu tarihe kadar başvuru yapmayanlar borçlarını yeniden yapılandırma hakkını kaybedecek.

Yeniden yapılandırılacak borçlara ait tutarlar Yİ  ÜFE ile güncellenecek ve ilk taksit ödeme döneminde tamamının gecikme zamları ve faizleri silinerek ödenebilecek. Yani borcunuzun miktarı eğer düşükse gecikme zammı ve faizini sildirerek tek seferde ödeyebilirsiniz.

Diğer yandan borçlarına taksit yaptırmak isteyenler 2 aylık dönemler halinde 18 taksitte ödemelerini yapabilecekler. Yani borca 36 aya kadar taksit yapılabiliyor. Fakat daha kısa taksit süresi de belirlenebilir. 6, 9 veya 12 taksitle; 12, 18 veya 24 ayda borcun ödenmesi mümkün. Borçlu borcunu taksitle ödemek ister fakat taksit sayısı bildirmez ise borca 18 taksit yapılacak. Borçlarını taksitlendirenlerin ilk taksitlerini ödemesi için son tarih ise 31 Aralık 2014.

Borçlarına 6 taksit yaptıranların yapılandırılmış borçlarının anaparası 1.05, 9 taksit yaptıranların borçlarının anaparası 1.07, 12 taksit yaptıranların borçlarının anaparası 1.10 ve 18 taksit yaptıranların borlarının anaparası 1.15 katsayısı ile güncellenecek. Örneğin 12 bin TL yapılandırılmış borcunu 12 taksitte ödemek isteyen borçlunun borcu 13 bin 200 TL olarak güncellenecek ve taksit tutarı 1100 TL olacak. Borçlar güncellenen bu rakam üzerinden taksitlendirilecek ve borçluya seçtiği taksit sayısına göre bir ödeme planı verilecek. Borçlu bu ödeme planı üzerinden borçlarını takip edebilecek. Diğer yandan borçların kredi kartları ile ödenmesi de mümkün.

 

Bakkal, berber ve manava şart değil!

Soru: Küçük bir berber dükkanımız var. İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli görevlendirmesi yaptık. Fakat şimdi yardımcı sağlık personeli görevlendirme zorunluluğunun kalktığı söyleniyor. Bu doğru mu?

Cevap: Yardımcı sağlık personeli görevlendirme zorunluluğu yalnızca 10 ve daha fazla çalışanı bulunan çok tehlikeli sınıftaki işyerleri için geçerli hale geliyor. Bu nedenle tehlikeli ve az tehlikeli sınıfta gerçekleştirilen bütün atamalar iptal edilebilir.

Berber dükkanı olarak tehlikeli sınıfta yer aldığınız için yardımcı sağlık personeli görevlendirmesini iptal ederek OSGB’den en az yüzde 10 civarında bir indirim isteyebilirsiniz.

 

Gurbetçinin erken emeklilik çilesi sona erdi

Soru:  Mavi kartla vatandaşlıktan çıktım. Almanya’da çalışmalarım var. Borçlanma yapmak için dava açmıştım. Torba yasa sonrası dava açmaya gerek kalmamış. Ben bu durumda davayı beklemeden borçlanma yapabilir miyim?

Cevap: Türk vatandaşlığından izinle çıkan ‘mavi kartlılar’ için yurtdışı borçlanması yapabilmek için dava açma zorunluluğu ortadan kalktı. Torba yasadaki hüküm dolayısıyla artık mavi kartlılar davaya gerek kalmaksızın borçlanmalarını doğrudan SGK‘ya başvurarak gerçekleştirebilecek. Diğer yandan SGK’ya dava açmış fakat davası henüz karara bağlanmamış mavi kartlılar, bu haktan davadan feragat etme şartıyla direkt olarak yararlanabilecek. Açtığı davadan feragat edenler için herhangi bir yargılama giderine hükmedilemeyecek. Yani vatandaşın açtığı dava dolayısıyla bir maddi zararı olmayacak. Dolayısıyla siz de davadan feragat etmeniz halinde yurtdışı borçlanmanızı yapabilirsiniz.





Milliyet Gazetesi – 02.10.2014

Görüntülenme Sayısı