Yıllık izine hak kazanma
Yıllık izne hak kazanma konusunda okuyucularımdan çok sayıda soru aldım. Bu yazımda okuyucularımdan gelen soruların cevabı niteliğinde işçilerin yıllık izne hak kazanma durumlarını açıklamaya çalışacağım.
İşçinin yıllık ücretli izine hak kazanabilmesi için İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de dahil olmak üzere, en az bir yıl çalışan yıllık ücretli izne hak kazanıyor. Bir yıllık sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya birden çok işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınıyor(Geniş bilgi için Bakınız Arif TEMİR, İş Hukukunda İzinler ve Uygulaması, Yaklaşım Yayıncılık, Ankara 2008).
Örnek: İşveren Ahmet Beyin Samsun’daki işyerinde 8 ay çalışan işçi Ali Bey, Ahmet Beyin Adıyaman’daki işyerinde de 4 ay çalıştığı takdirde yıllık izne hak kazanır.
İŞYERİ DEVRİNDE İZİN
İşyerinin devri, intikali ya da başka bir surette bir işverenden başka bir işverene geçmesi durumunda işçilerin kıdemleri eski işyerlerinde/işverenlerinde işe girdikleri tarihten itibaren başlar.
Örnek: Zeynep Hanım, A işyerinde 01.01.2007 tarihinden itibaren 31.12.2010 tarihine kadar 4 yıl çalışmıştır. 4 yıldan sonra işyeri devredilmiştir. Zeynep Hanımın yıllık izin kıdemi devirden önceki işverenin yanında çalışmaya başladığı 01.01.2007 tarihinden itibaren başlar. Zeynep Hanıma 2013 yılında 20 işgünü izin verilmesi gerekiyor.
DEVLETTEKİ İŞÇİLER
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilerin değişik kurumlardaki çalışma süreleri toplanarak yıllık izinleri hesap edilir.
Örnek: A Bakanlığı’nda 4 ay, B bakanlığında 4 ay ve C Bakanlığı’nda 4 ay çalışmış olan işçinin her üç bakanlıktaki çalışma süresi toplanarak yıllık izin kıdemi ve izne hak kazanıp kazanmadığı belirlenir. Örneğimize göre işçi 12 ay çalıştığı için yıllık izne hak kazanır.
Ne kadar izin kullanılacak
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
– Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört gün,
– Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi gün,
– Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı gün, yıllık ücretli izin verilir.
ONSEKİZ YAŞ ALTI
Onsekiz ve daha küçük yaştaki işçiler ile elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamıyor. Örneğin bir işyerinde bir yıllık kıdemi olan işçiye 14 işgünü izin yerine 20 işgünü izin verilmesi gerekiyor.
Yukarıda belirtilen izin süreleri iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile artırılabiliyor.
İzin Kullanamayacaklar
Mevsimlik ve kampanya işlerinde çalışanların yıllık ücretli izin hakkı bulunmuyor.
Örnek: Antalya’da kurulu bulunan otelde bir garson sadece yaz sezonunda çalışıyorsa yıllık izin hakkı olmaz. Garson sezonluk olarak 10 yıl çalışmış olsa da izne hak kazanamaz.
Güneş Gazetesi – 02.09.2013