Yaklaşım Logo

Akaryakıt Fişlerinde “Ba” Bildirimi Hakkında Unutulmaması Gereken Hususlar

MevzuautTR Reklam

Yazar: Ramazan AKTAR*

E-Yaklaşım / Ekim 2023 / Sayı: 370

I- GİRİŞ

Bilindiği üzere, belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile; mal ve hizmet satışlarını ise “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)” ile bildirme yükümlülüğü, bilanço esasına göre defter tutan mükellefleri kapsamaktadır.

Bildirimde bulunulmaması halinde uygulanacak cezai müeyyide ise 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355. maddesine göre özel usulsüzlük cezasıdır. Uygulanacak cezai müeyyideye ilişkin mükelleflere önceden yazılı bildirim yapılması da gerekmemektedir.

Bu çalışmamızda, hemen hemen her vergi mükellefte karşılaşılabilecek hususlara değinmeye çalışacağız. Şirketler envanterine kayıtlı taşıtlara yönelik aldıkları ÖKC şeklindeki akaryakıt fişlerinin “Ba” bildirimi hakkında beyan edecekleri dönem ile almış oldukları fişlerin fatura düzenleme limitinin üzerinde olması halinde beyan edilip edilmeyeceğidir.

II- AKARYAKIT FİŞLERİNİN “Ba” İLE “Bs” BİLDİRİMİ

İlk olarak, akaryakıt fişlerinin “Ba” bildirimine konu olup olmayacağı hususu TC Gelir İdaresi Başkanlığı Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü’nün 21.05.2010 tarih ve  B.07.1.GİB.4.01.17.02-VUK.MÜK.257-12 sayılı Akaryakıt pompalarına bağlı ÖKC fişlerinin “Bs” Formuna dahil edilip edilmeyeceği konulu özelgesinde;

“…… Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 148, 149 ve mükerrer 257. maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca bilanço esasına göre defter tutan mükellefler 2010 yılı ve müteakip yıllarda Form Ba-Bs bildirimlerini aylık dönemler halinde düzenlemek ve takip eden ayın birinci gününden itibaren son günü akşamı saat 24:00’e kadar sistem üzerinden onaylamak suretiyle göndermekle yükümlüdürler.

Aynı Tebliğin 1.2.1 bölümündeki açıklamalara göre, bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir.

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı