Yaklaşım Logo

01.07.2016 – Uzman ve hekim çalıştırma zorunluluğu bugün başlıyor

Uzman ve hekim çalıştırma zorunluluğu bugün başlıyor

MevzuautTR Reklam


6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda işyerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli şekilde üç sınıfa ayrılarak, işyerlerinin tehlike sınıflarına göre kademeli olarak iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğü getirilmişti. 6495 sayılı Kanunla  iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma yükümlülükleri kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2016 tarihine kadar ertelenmişti. Söz konusu yerlerde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu bugün başlıyor. 

Hangi işyerleri kapsamda 

Bugünden  itibaren en az bir kişinin  çalıştığı mali müşavirlik, avukatlık, mimarlık, mühendislik, kooperatif merkezi, ana okulu, kreş, bütün okullar, en az bir kapıcının çalıştığı apartmanlar, en az bir işçinin çalıştığı bakkal, manav, terzi, vb. gibi işyerleri de dahil  olmak üzere  bir çok işyeri  iş güvenliği  uzmanı veişyeri hekimi çalıştıracak veya bu  hizmeti satın alacak. 
İş güvenliği hizmeti nereden satın alınacak 

İş güvenliği hizmetlerini yerine getirmenin üç yolu var. Birincisi işyerleri kendi bünyelerinde  iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi istihdam edebilir. İkincisi işverenin kendisi işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı ise işyeri hekimi veya iş güvenliği hizmetlerini yerine getirebilir. Üçüncüsü Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı Ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce yetkilendirilen  ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet satın alınarak iş güvenliği ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu yerine getirilmiş olur. Çalıştırılacak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi için  SGK’dan  e-Bildirge şifresi alan kişi tarafından e-devlet şifresi ile  http://isgkatip.csgb.gov.tr adresinden İSG-KATİP sistemine giriş yapılarak, görevlendirilecek iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin seçilip sözleşmeler onaylandıktan sonra çalıştırılması gerekiyor.(Geniş bilgi için bakınız.  Arif Temir, Açıklamalı Ve  Uygulamalı İş Sağlığı Ve İş Güvenliği, Yaklaşım Yayınları,  Ankara 2014. www.ariftemir.com). 

10 ‘dan az çalışanı  bulunan işyerlerine kolaylık 

1 ile 9 çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin işverenleri veya işveren vekilleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca ilan edilen sertifika eğitimlerini tamamlamak şartıyla, işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecekler. Bu  düzenleme işyerleri için getirilmiş önemli bir kolaylıktır. Bu kapsamdaki eğitimler Anadolu Üniversitesince verilmektedir. 

Çalıştırmayana yüklü ceza var 

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre, 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan bir işyerinde çalıştırılmayan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi için ayrı ayrı olmak üzere her ay için 6.511,00 TL, idari para cezası uygulanacak. Bir kapıcının çalıştığı apartmanda işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanını bir ay görevlendirilmezse, apartmana 13.022 TL idari para cezası uygulanacak. Bir yıl işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan/görevlendirilmeyen apartmana ise 156.264 TL idari para cezası uygulanacak. 

 

Güneş Gazetesi – 01.07.2016

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı