01.03.2018 – Engelli kapıcı çalıştır prim ödemeden kurtul

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Engelli kapıcı çalıştır prim ödemeden kurtul


Engelli vatandaşlarımızın çalışma hayatında daha çok yer alabilmesi için çeşitli teşvikler getirilmiştir. Bu teşviklerden biride engellileri istihdam eden işverenlere getirilen prim teşvikidir. Bu bağlamda apartmanlarda/sitelerde  engelli kapıcı çalıştırılması durumunda 4857 sayılı İş Kanununun 30’uncu maddesi ile teşvik uygulaması getirilmiştir. Buna göre apartmanlarda/sitelerde en az %40 oranında engelli olan kapıcıyı çalıştıran apartman yönetimleri, çalıştırılan her engelli kapıcı için prime esas kazancın alt sının/asgari ücret (2.029,50 TL) üzerinden hesaplanan sigorta primine ait apartman hisselerinin  tamamı Hazinece karşılanıyor. 

Yararlanma şartları 

 Apartman hissesine ait primlerin Hazinece karşılanabilmesi için 5510 sayılı Kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi ve sigortalıya ait prim hissesinin  de ödenmiş olması gerekiyor. 

Nereye başvurulacak 

4857 sayılı İş  Kanununun 30 uncu maddesinde düzenlenen teşvikten yararlanmak isteyen işverenlerin/apartman yönetimlerinin; Türkiye İş Kurumu il/şube müdürlüklerinden onaylatacakları ve engelli statüsünde çalıştırdıkları sigortalıların TC kimlik numarasını, ad-soyadını, İş Kurumuna tescil tarihini, bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerine ibraz etmeleri gerekiyor. İşverenler/apartman yönetimleri, söz konusu belgeleri Kuruma ibraz etmedikleri sürece sigorta primi işveren hissesi teşvikinden yararlanamayacaklar. 

İşverenler/apartman yönetimleri , işyerinde çalıştırdıkları engelli sigortalıların tamamının son durumlarını göstermek üzere Türkiye İş Kurumu il/şube müdürlüklerinden onaylatacakları örneği kurumca hazırlanan   belgeyi, her yılın ocak ayı içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna  ayrıca ibraz edecekler. 

Apartmanın avantajı 

Engelli kapıcı çalıştıran apartmanların işveren sigorta prim hissesini ödememelerinden dolayı önemli miktarda kazanç elde etmeleri söz konusu. Bunu örnekle açıklayalım. 

Örnek: Deniz Apartmanında en az  %40 engelli bir kapıcı asgari ücretle(2.029,50 TL) çalışmaktadır. Bu kapıcı için apartman yönetimi ayda(sigorta primi işveren hissesi %20,5 üzerinden) 416,05 lira sigorta primi ödeyecek. Apartmanda çalışan kapıcı engelli ise apartman yönetimi ayda 416,05 lira sigorta primi ödemeyecek. Apartman yönetimi engelli kapıcı çalıştırmakla 416,05 lira tasarruf etmiş olacak.



Güneş Gazetesi – 01.03.2018

Görüntülenme Sayısı