Yaklaşım Logo

Sürpriz vergi rekortmeni

MevzuautTR Reklam

Tür­ki­ye­’de en faz­la ver­gi öde­yen ilk 100 ki­şi­nin öde­ye­ce­ği ge­lir ver­gi­si, top­lam ge­lir ver­gi­si ha­sı­la­tı­nın bin­de 7’si ka­dar. An­cak, ge­lir ver­gi­si ha­sı­la­tı­nın yak­la­şık yüz­de 66’sı üc­ret­li­ler­den ya­ni iş­çi ve emek­çi­den alını­yor.


RE­KORT­MEN­LER İS­TAN­BU­L’­DAN

En çok ver­gi öde­ye­cek 100 ki­şi­den 90’ı İs­tan­bu­l’­dan. Re­kort­men­le­rin 5’i An­ka­ra, 2’si İz­mir, 1 ki­şi Bur­dur, 1 ki­şi de Af­yon­ka­ra­hi­sa­r’­dan.


EN ÇOK KA­ZAN­DI­RAN MEN­KUL KIY­MET

Re­kort­men lis­te­sin­de en dik­kat çe­ki­ci un­sur, el­de edi­len ge­lir­le­rin kay­na­ğı.

Lis­te­de yer alan 35 ki­şi­nin is­mi ve ge­li­ri­nin kay­na­ğı bu ki­şi­le­rin ta­le­bi üze­ri­ne açık­lan­ma­mış.

Lis­te­de is­mi ve ge­li­ri­nin kay­na­ğı açık­la­nan­lar­dan 39’u­nun ver­gi re­kort­me­ni ol­ma­sı­na ne­den olan ge­li­ri­nin kay­na­ğı men­kul kıy­met­ler.

Di­ğer bir ifa­dey­le, sa­hip olu­nan his­se se­net­le­rin­den el­de edi­len kâr pa­yı, tah­vil, bo­no vb. men­kul kıy­met­le­rin üze­rin­den el­de edi­len fa­iz ge­li­ri ya da bun­la­rın alım-sa­tı­mı üze­rin­den el­de edi­len ka­zanç­lar.

Men­kul kıy­met­le­rin üze­rin­den el­de edi­len ge­lir­le­rin önem­li bir kıs­mı ge­lir ver­gi­sin­den ya is­tis­na ya­da çok dü­şük oran­da ver­gi­len­di­ril­mek­te.

Re­kort­men­le­rin bu­na rağ­men en çok ver­gi öde­yen­ler lis­te­si­ne, men­kul kıy­met üze­rin­den el­de edi­len ka­zanç­lar­dan top­la­nan ver­gi ile gir­me­le­ri il­ginç.


GER­ÇEK RE­KORT­MEN­LER LİS­TE­DE YOK

Lis­te­de ay­rı­ca, 7 ki­şi avu­kat­lık fa­ali­ye­tin­den, 11 ki­şi gay­ri­men­kul ki­ra ge­lir­le­rin­den el­de et­ti­ği ka­zanç­la lis­te­ye gir­miş.

Ver­gi re­kort­men­le­ri lis­te­sin­de ay­rı­ca 3 sa­nat­çı, 1 ta­hıl ima­lat­çı­sı, 1 süt ima­lat­çı­sı, 1 mü­te­ah­hit, 1 pat­la­yı­cı ima­lat­çı­sı var.

An­cak lis­te­de yer al­ma­sı ge­re­ken asıl ki­şi­ler ya­ni emek­çi­ler yok.

Top­lam ge­lir ver­gi­si ha­sı­la­tı­nın üç­te iki­si­ni öde­yen yak­la­şık 15 mil­yon üc­ret­li­nin de lis­te­nin en te­pe­sin­de “üc­ret­li­le­r” baş­lı­ğı al­tın­da yer al­ma­sı ge­re­kir­di.

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı