Gelir İdaresi Başkanlığı Duyurusu

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DUYURU

(22 Aralık 2024 tarihinde GİB tarafından yayınlanmıştır)

Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan;

  • 9284 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Aracı hizmet sağlayıcıları ile elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamına giren faaliyetleri dolayısıyla hizmet sağlayıcıları ile elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına aracılık yaptıkları ödemeler üzerinden yapacakları tevkifat oranı %1 olarak belirlenmiştir.
  • 9286 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Karar ile yapılan düzenleme ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci ve 30 uncu maddeleri kapsamında dağıtılan kâr payları üzerinden yapılacak tevkifat oranları %10’dan %15’e çıkarılmıştır.

Yapılan düzenlemeler hakkında kamuoyunun bilgilendirmesi amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

9284 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan düzenleme

Geçtiğimiz Temmuz ayında yayımlanan 7524 sayılı Kanun ile yapılan düzenlemelerle; kayıt dışılıkla mücadele etmek ve vergi güvenliğini sağlamak amacıyla elektronik ticaret alanında faaliyette bulunan mükelleflere yönelik tevkifat uygulaması getirilmiştir.

Yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile de tevkifat oranı belirlenmiştir.

Uygulama kapsamında;

– Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişilere (hizmet sağlayıcılar)

– Elektronik ticaret pazar yerinde elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkân sağlayan aracı hizmet sağlayıcılarına

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamına giren faaliyetleri dolayısıyla yapılacak ödemeler üzerinden 1/1/2025 tarihinden itibaren %1 oranında tevkifat yapılacaktır.

Tevkifat yapma yükümlülüğü ise;

 – Aracı hizmet sağlayıcılarına (Başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişiler.)

 – Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına  

getirilmiştir.

Tevkifat yükümlüsü olanlar aracılık yaptıkları ödemeler üzerinden kesinti yaparak vergi dairesine ödeyeceklerdir.

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri kesilen bu vergileri üç ayda bir verilen geçici vergi beyannamelerinde ve yıllık beyannamede mahsup edeceklerdir.

Yıllık beyannamede gerek yılın son üç aylık döneminde kesilen vergiler gerekse geçici vergi beyannamelerinde mahsup edilememiş tutarlar mahsup edilecek ve fazla ödenmiş tutarlar iade edilecektir.

9286 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Karar ile yapılan düzenleme

Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan düzenleme ile kar payı ödemelerinde %10 olan tevkifat oranı %15’e çıkarılmıştır.

Tam mükellef kurumlar tarafından, tam mükellef gerçek kişilere, dar mükellef gerçek kişilere, dar mükellef kurumlara, gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlara ve gelir vergisinden muaf olanlara dağıtılan kar payları gelir/kurumlar vergisi tevkifatına tabi tutulmaktadır.

Gerçek kişilerce elde edilen kar paylarının yarısı gelir vergisinden müstesna olup kalan tutarın ilgili yıla ilişkin gelir vergisi tarifesinin ikinci dilimini (2024 yılı için 230.000 TL) aşması halinde yıllık gelir vergisi beyanı ile beyan edilmesi gerekmektedir. Beyannamede hesaplanan vergiden tevkif suretiyle ödenen verginin tamamı mahsup edilmektedir.

Dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar ile gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlar ve gelir vergisinden muaf olanlarda tevkifat nihai vergi olmaktadır.

Kararın yayımı tarihinden itibaren dağıtılan kar payları üzerinden %15 oranında tevkifat yapılacaktır.

Görüntülenme Sayısı