Yaklaşım Logo

Dolar kritik seviyeyi aştı

MevzuautTR Reklam

Dolar, TL karşısında son üç haftanın en yükseği olan 2,0512’ye kadar yükseldi.

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişlemeyi yavaşlatmaya aralık ayında başlayabileceği beklentisinin artmasıyla güçlenen dolar, yurt içinde de Türk Lirası karşısında son üç haftanın en yükseği olan 2,0512′ye kadar yükseldi.

ABD’de son dönemde makroekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesiyle daha önce Fed’in tahvil alımını mart ayından önce azaltmayacağı beklentisinin zayıfladığı ve aralık ayında başlayabileceği beklentisinin arttığı görüldü.

Beklenenden güçlü gelen makroekonomik verilerin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselişe geçtiğini ifade eden analistler, bunun da doların özellikle gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kazandığını belirtiyor.

Geçen haftayı yatay bir seyirle 2,0190 seviyesinden tamamlayan dolar/TL paritesi, bu hafta ABD’de açıklanan imalat verilerinin beklentileri aşmasıyla küresel piyasalara paralel olarak yükselişe geçti.

Bugün, 13 Kasım’dan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 2,0512′ye yükselen dolar/TL paritesi bu dakikalarda 2,0497 seviyelerinde dengelenme çabasında. Analistler, bugünden itibaren ABD’de veri takviminin hafta sonuna kadar yoğun olduğuna dikkati çekerek, sert ve dalgalı hareketlerin sürmesini tahmin ediyor.

– “Küresel çapta değer kazanmaya devam etmesi halinde dolar/TL’de 2,06′dan 2,09′a yeni bir hareket alanı oluşabilir”

Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Yönetmeni Serhan Yenigün konuya ilişkin değerlendirmesinde, gelişmekte olan ülkelerin, 2008 – 2009 kriz döneminin ardından Fed’in sağladığı likiditeye oldukça bağlı ve hassas kaldığına dikkati çekerek, bu nedenle, Fed’in tahvil alımlarını azaltmaya başlamasının likidite bolluğu döneminin artık yavaş yavaş geride kalacağını gösterdiğini, bunun da gelişen ülke varlıklarını ve para birimlerini zayıflattığını kaydetti.

Dolar/TL paritesinde 2,06 seviyelerinin geçen dönemlerde birkaç kez test edildiğini ancak aşılamadığını hatırlatan Yenigün, bu anlamda dolar/TL’de 2,06′nın teknik açıdan bir direnç olarak düşünülebileceğini ifade etti.

Fed kaygılarını sürmesi ile doların küresel çapta değer kazanmaya devam etmesi halinde dolar/TL’de 2,06′dan 2,09′a yeni bir hareket alanı oluşabileceğini belirten Yenigün, Fed’in ne yapacağını ise ABD’de açıklanan makro verilerden kestirmeye çalıştıklarını söyledi.

Yenigün, pazartesi günü güçlü gelen ISM imalat verisinin piyasalara satış, dolara ise alım getirdiğini ifade ederek, “Bugün açıklanacak ABD özel sektör istihdam rakamları ve cuma günü açıklanacak ulusal istihdam rakamları da bu senaryonun bir parçası olacaktır. İyi verinin piyasalar için olumsuz olarak algılandığı bir piyasa denkleminin devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

Gözden kaçan bir detaya dikkati çekmek istediğini dile getiren Yenigün, şunları ifade etti:

“Lira, dolar ve avro karşısında tarihinin en zayıf dönemlerinde ancak diğer gelişen ülke para birimlerine karşı dengeli bir seyir izliyor. Gelişen ülke para birimlerinin tümünün dolara karşı performansına baktığımızda liranın Brezilya Real’i, Rusya Ruble’si veya Hindistan Rupi’si gibi para birimlerinden önemli bir ayrışması görülmüyor. Liranın diğer gelişen ülke para birimlerine göreceli performansı incelendiğinde, dolara karşı zayıf kalmasına rağmen bir ay öncesine göre diğer emsal para birimlerine karşı bir toparlanma dahi sergilediği görülüyor.”

 

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı