Yaklaşım Logo

‘Alkol tüketimi düşerse vergi geliri azalır’

MevzuautTR Reklam

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen “Vergi Cenneti Ülkelerin Yarattığı Zararlı Vergi Rekabeti İle Mücadele” toplantısına katıldı.

Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Şimşek,  alkol satışı hakkındaki kanunun yürürlüğe girdiği hatırlatılarak, söz konusu kanunun vergileri nasıl etkileyeceği sorulunca şunları söyledi:

“Alkol tüketiminin sınırlandırılmasından çok tanıtımının, reklamının özellikle de çocukların gençlerin alkol tüketiminin bunlara yönelik çabaların sınırlandırılmasına ilişkin bizim çıkan yasal düzenlemeyle alkol tüketimini yasaklama gibi bir anlayışımız olmaz. Biz, herkesin yaşam tarzına saygılıyız. Ancak bu son yapılan düzenleme alkol tüketimini etkilerse vergilerde tabiki bir erozyon söz konusu olabilir. Ama şu anda bizim o yönde bir öngörümüz, çalışmamız söz konusu değildir. Burada önemli olan, zaten şu anda Batı’nın gelişmiş bir çok ülkesinde olan bir takım düzenlemeleri, sınırlamaları kendi mevzuatımıza dercetmiş bulunuyoruz.

Burada önemli olan alkolün tanıtımının, reklamının sınırlandırılması. Dolayısıyla bir etki analizi şu anda söz konusu değildir. Ancak tüketime yansırsa, o zaman bir vergi yansıması olur. Zaten bizim alkollü ürünlerden aldığımız ÖTV toplamı yaklaşık 4.6 milyar lira. KDV ve Kurumlar Vergisi gibi bir takım hususları da dikkate alırsanız, belki bu rakam 8 milyar lira civarındadır. Şu an itibariyle bizim bu yönde herhangi bir öngörümüz söz konusu değil” dedi.

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı