Memur mu gazeteci mi?
Başlığı okuyunca bir çoğunuzun ikisi de insan değil mi? Böyle bir şey olur mu? Diyebilirsiniz. Ancak çalışma hayatını düzenleyen mevzuat bizim düşündüğümüz gibi değil. Bu mevzuatta işçi ile memur, memur ile gazeteci arasındaki farkların giderilmesi için değişik zamanlarda düzenlemeler yapıldı. Buna rağmen bazı farklılar var. Memurlarla gazeteciler arasındaki bu farklılıkları kısaca açıklayalım.
Memurun torunu mu gazetecinin torunu mu?
Bir çoğunuz memurun torunu konusunda yasal düzenlemelerin gazetecilerden daha ilerde olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ama öyle değil. Memurun torunu öldüğünde memura bir gün bile izin verilmiyor. Gazetecinin torunu öldüğünde gazeteciye iki gün ücretli izin veriliyor.
Doğumda babalık izni
Memurun eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni veriliyor. Gazetecinin eşinin doğum yapması halinde ise üç gün izin veriliyor. Gazetecinin babalık izni memurdan yedi gün daha az.
Askerlikte ücret
Memur askere gittiğinde askerlik süresince memur ücretsiz izinli sayılıyor. Bu süre içerisinde memura herhangi bir ücret ödemesi yapılmıyor. Gazeteci askere gittiğinde almış olduğu ücretin yarısı askerlik süresince kendisine ödeniyor.
Ölüm izinleri
Memura, eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin veriliyor. Gazeteciye ise eşi veya çocuğu, annesi veya babası öldüğü zaman dört; kardeşi, büyük anne veya büyük babası veya torunu öldüğü zamanlar iki gün ücretli izin veriliyor.
Memurlara, büyük anne ve büyük baba öldüğü zamanlar izin verilmiyor.
Evlilik izinleri
Memura, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde isteği üzerine yedi gün izin veriliyor. Gazeteciye çocuğu evlenmesi halinde iki gün izin veriliyor.
Yukarıda belirtilen farklılıkların, çalışma hayatının bir bütün olarak değerlendirilerek giderilmesi gerekiyor.
Güneş Gazetesi – 11.07.2017