26.02.2017 – Emekleriniz boşa gitmesin

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Emekleriniz boşa gitmesin


Maaş Kesintisi nasıl yapılır?

Soru: Bir vakıfta şoför olarak çalışmaktayım aracıma trafikte verdiğim küçük bir hasar sonucu iş yerim benden 2 günlük maaş kesintisi yaptı. Kesintiyi brüt maaş üzerinden yaptı bu doğru mudur?Selami Bayrakçı 

Cevap: Ücret kesintisinin net maaş üzerinden yapılması gerekiyor. Aksi halde işçinin çalıştığı günlerin primi yatırılmamış olur. 

 

Sürme çeken erkek işten kovulur mu ?  

Soru: Hizmet sektörüyle uğraşan işyerinde çalışan bir kişi, mesaisine gelirken gözüne sürme çekerek geliyor. Adeta kadınsı bir hal alıyor. Bu kişinin işten çıkarılması durumunda  kıdem tazminatı  hakkı  doğar mı? Nihat M. 

Cevap: Erkek çalışanın gözüne sürme çekmesini yasaklayan mevzuat hükmü bulunmuyor. İş sözleşmesinde bu durumu yasaklayan düzenleme yoksa, işten gözüne sürme çekmesi nedeniyle çıkarılan işçiye diğer şartları taşıması durumunda kıdem tazminatı ödenir. 

 

232 gün prim ödeyerek emekli olabilirsiniz                                                     

Soru: 09.05.1959 doğumluyum. Bağ-Kur’lu olarak  25.12.1986 -03.07.1992 yılları arasında5 yıl 6ay 8 gün prim ödedim. SSK lı olarak 1992-1997 yılları arasında 930 gün prim ödedim. 01.12.2015 tarihinden itibaren SSK’lı olarak prim ödüyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Hamiyet 

Cevap: Sayın Hamiyet Hanım, verdiğiniz bilgilere göre şubat ayı sonu itibariyle  toplam 3368 gün  prim ödeme gün sayınız olacak. Yaştan(kısmi) emekli olabilmeniz için 58 yaş ve 3600 gün prim ödeme koşullarına tabisiniz.  232 gün daha prim öderseniz emekliliğe hak kazanabilirsiniz. 

 

Mesainin sigortasını yatırmayan tazminat öder 

Soru: Bir işyerinde 2 yıldan beri çalışıyorum. Fazla mesai ücretlerimin primini işveren ödemiyor. Bu sebepten dolayı ayrılırsam tazminat alabilir miyim? Mahsun Deniz 

Cevap: Fazla çalışmalardan sigorta primi yatırılması gerekiyor. Bu primler sizin emekli maaşınıza etki edecektir. Bundan mahrum   kaldığınız için işten bu sebeple ayrılırsanız tazminatınızı alabilirsiniz. 

 

Hapiste geçen sürenin prim borçlanması                                           

Soru: Bir şikayet sonucunda 5 ay tutuklu kaldım. Daha sonra beraat ettim. 5 aylık süreyi borçlanabilir miyim? Hakan Açıkgöz 

Cevap: Tutukluluk sonucunda suçtan beraat edilmiş olması şartıyla tutukluluk süresi borçlanılabiliyor. 

 

Çalışanın ücretinin devlet tarafından ödenmesi 

Soru: Patronumuz param yok diye maaşlarımızı ödemiyor. Maaşımızı Devlet öder mi? Kübra 

Cevap: Devletin  işveren tarafından ödenmeyen ücretleri ödeyebilmesi içn bazı şartlar var.  Buna göre işçinin, iş ilişkisinden kaynaklanan ve işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki ödenmeyen en fazla üç aylık temel ücrete ilişkin alacakları, işçinin başvurusu üzerine ücret garanti fonunca  ödeniyor.



Güneş Gazetesi – 26.02.2017

Görüntülenme Sayısı