Şikayetçi işçiyi kovana üç katı tazminat
İşçinin iş sözleşmesi, kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işçiye ihbar tazminatındaki bildirim sürelerinin üç katı tutarında ayrıca tazminat ödeniyor. Bu tazminata kötü niyet tazminatı deniyor. Kötü niyet tazminatı 4857 sayılı İş Kanununda iş güvencesinden yararlanmayan işçiler için geçerlidir.
Nasıl hak kazanılır?
Kötü niyet tazminatına hak kazanabilmesi genellikle işçinin yasal yollara başvurması sonucunda işveren tarafından işten çıkarılması durumunda söz konusu oluyor. Örneğin; işçinin işvereni çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne/sosyal güvenlik müdürlüklerine şikayet etmesi ya da işçinin sendikaya üye olması nedeniyle işten çıkarılması durumlarında işçi kötü niyet tazminatına hak kazanır. Kötü niyet tazminatı ihbar tazminatının üç katı kadardır.
Örnek: İşçi Fatma Hanım, işyerinde 20 aydan beri 1800 lira aylık ücret ile çalışmaktadır. Fatma Hanım ücretini alamadığı için işverenini çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne şikayet etmiştir. Bu şikayet üzerine işvereni Fatma Hanımı işten çıkarmıştır. Fatma Hanım ne kadar kötü niyet tazminatı alacaktır? Fatma Hanımın bildirim süresi 6 hafta olduğundan Fatma Hanım 18 haftalık ücreti tutarında kötü niyet tazminatı alacaktır. Buna göre Fatma Hanıma brüt 7.560 lira kötü niyet tazminatı ödenecek. Fatma Hanıma ayrıca 6 haftalık ücreti tutarında da ihbar tazminatı ödenecek. İhbar ve kötü niyet tazminatının dışında 20 aylık kıdem tazminatının da ödenmesi gerekiyor.
Kimler hak kazanamaz
İş güvencesi kapsamında olan işçiler kötü niyet tazminatından yararlanamazlar. İş güvencesi kapsamında olanlar ise iş güvencesi tazminatından yararlanırlar.
Güneş Gazetesi – 04.10.2016