Evlenme yardımı alana yetim maaşı ödeniyor mu?
Soru: Babamdan dolayı yetim maaşı alıyordum. Evlenmem nedeniyle evlilik yardımı yapıldı. Eşimden 13 ay sonra boşandım. Tekrar yetim maaşı alabilir miyim? K.Baş
Cevap: Evlilik yardımı 24 maaş tutarında ödeniyor. 24 aylık süre geçmeden tekrar yetim maaşı bağlanamıyor.
Sayın Baş, babanızdan dolayı tekrar yetim maaşı alabilmeniz için 11 ay daha beklemeniz gerekiyor. Bu bekleme süresi çerisinde genel sağlık sigortalısı sayılarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
İşten ayrılan kapıcının yıllık izin parası
Soru: 2005 yılından bu yana sigortalı olarak çalışmaktayım. Bu zaman zarfı içinde (2005-2013) yıllık izin kullanmadım. İşten çıkarmak istiyorlar sadece kıdem tazminatını vereceğiz diyorlar. Ne yapmalıyım? Ertan A.
Cevap: Kapıcılar işe girdiği tarihten itibaren kullanmadıkları izinlerin parasını ayrıldıkları tarihteki ücretleri üzerinden alırlar.
Sayın Ertan Bey, apartman yönetiminden 8 yıllık izin ücretinizi talep edin. ödenmemesi durumunda apartman yönetimini ALO 170 veya çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine şikayet edebilir yada dava açabilirsiniz.
İmam nikahlı olana kıdem tazminatı var mı?
Soru: Eşim 8 yıl önce öldü. 4 yıldır bir işyerinde çalışıyorum. Bir beyefendi ile imam nikahlı olarak 3 ay önce evlendim. Eşime resmi nikah yapalım dedim, kabul etmedi. İmam nikahlı evli konumdayım. İşyerimden ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim? S.Özkan.
Cevap: Kadın işçiler evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içerisinde işten ayrılırlarsa kıdem tazminatı alabiliyorlar. Bu kural resmi nikahlı olanları kapsıyor.
Sayın Özkan, resmi olarak evli olmadığınız için imam nikahıyla evlilik nedeniyle işten ayrılırsanız kıdem tazminatı alamazsınız.
Ücretin bordroda eksik gösterilmesi
Soru: Metal sektöründe çalışıyorum. Normalde7.5 saat çalışmamız gerekirken 10 saat çalışıyoruz. Aylık 60-65 saat 10 saat çalışma harici mesai yapıyoruz. Bordroda asgari ücretli gösteriliyorum. Ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz? B.Kara.
Cevap: Fazla çalışma ücretlerinin de ücret bordrolarında gösterilerek tahakkukunun yapılması gerekiyor. Bu yapılmadığı takdirde prim ve vergi kaybına neden olunuyor. Ayrıca bu durum çalışanın emekli maaşının düşük olmasına neden olunuyor.
Sayın Kara, bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumu il/merkez müdürlüklerine bir dilekçe ile bildirin. Buradan sonuç alamazsanız iş mahkemesine dava açabilirsiniz.
Güneş Gazetesi – 02.09.2016