04.06.2014 – Torba tasarı taşerona ne getiriyor?

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Torba tasarı taşerona ne getiriyor?


Torba yasa tasarısında çalışma hayatının kanayan yarası olan taşeronluk sistemine yönelik önemli düzenlemeler var. Düzenlemelerin çoğunluğu kamu ile ilgili.  Buna göre personel çalıştırılmasına ilişkin ihalenin yapılabileceği yardımcı işler çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. İdareye ait bir işyerinde yürütülen asıl işin bir bölümünde idarenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde yeterli nitelik ve sayıda personel olmaması durumunda hizmet alım yöntemi ile işler taşerona verilebilecek.

 

ATILMA KORKUSU BİTİYOR

Kamuda taşerona verilen işlerde sözleşme süreleri en az 3 yıl olacak. İşçilerin kıdem tazminatlarının ödenmesindeki sorunları ortadan kaldıracak. İşçilerin sendikal haklarını kullanabilmelerine imkan verecek. Ayrıca işçiler her yıl işten çıkarılma korkusunu yaşamayacak.

 

TAZMİNAT DEVLETTEN

Devlete ait işyerlerinde taşeronlarda çalışan işçiler tazminata hak kazanacak şekilde işten ayrılmışsa bunların kıdem tazminatları doğrudan ilgili kamu kurumu tarafından işçinin banka hesabına yatırılacak. İşçi birden çok kamu kurumunda çalışmışsa kıdem tazminatı en son çalışılan kurum tarafından ödenecek. 

 

MAHKEMELERE YETKİ 

İşveren taşeron ilişkisinin mevzuata uygun olarak kurulup kurulmadığının incelemesini bugün iş müfettişleri yapıyor. Bu konuda mahkeme yetkili olacak.

 

ÇALIŞAN BAŞINA CEZA

Asıl işveren taşeron ilişkisinde mevzuata  aykırı uygulama olduğu takdirde mevcut durumda asıl işveren ve taşerona ayrı ayrı 15.226 TL para cezası uygulanıyor. Tasarı para cezasının işçi başına uygulanmasını öngörüyor. Buna göre asıl işveren taşeron ilişkisinde kanuna uyulmaması durumunda işçi başına 2000 TL para cezası  uygulanacak. Taşeronların değişmesi durumunda işçilerin izin kıdemleri değişmeyecek. İzne ilişkin kıdem aynı taşerondaki çalışma süresine göre değil, işyerindeki toplam çalışmasına göre belirlenecek. Taşeron işçisinin izin kayıtlarını işverene verecek.

 

ÖZEL SEKTÖR BEKLİYOR

Özel sektör işyerleri içinde tasarıda bazı düzenlemelerin yer almasında fayda var. Örneğin bir tekstil işyerinde asıl işveren ütü işlerini taşerona veriyor. Yapılan incelemede bunun muvazaalı bir iş olduğu görülerek işlem iptal ediliyor. Burada asıl işveren sonucunu bilemediği bir işten dolayı mağdur olabiliyor. Sendikal örgütlenme sekteye uğrayabiliyor. İşçiler zarar görebiliyor. Bu mağduriyetlerin önlenmesi için hangi işlerin taşerona verilebileceği konusunda kanunla Çalışma ve Sosyal  Güvenlik Bakanlığına  yönetmelik veya tebliğ çıkarma yetkisi verilir. Bakanlıkta hangi işte  işin hangi bölümlerinin taşerona verileceğini/verilmeyeceğini belirler.





Güneş Gazetesi – 04.06.2014

Görüntülenme Sayısı