İki evde çalışanın sigortalılığı
Soru: Temizlik hizmetleri yapan kadın bir evde 09.00-13.00, diğer evde 13.00-17.00 saatleri arasında çalışmaktadır. Bu kadının sigortalılığı ve hizmet akti nasıl olacaktır? Erol K.
Cevap: Temizlikçi kadının her iki ev sahibi ile ayrı ayrı iş sözleşmesi yapması gerekiyor. Evlerde temizlikçinin ayrı ayrı sigorta girişinin yapılması gerekiyor. Sayın Erol Bey, temizlikçinin bir evde sigortasının yapılması diğer evde sigortasız çalıştırmasını gerektirmez. Her iki evi de birbirinden ayrı işyeri olarak değerlendirmek gerekiyor.
Soru: Emekli maaşımı artırmak için ne yapmalıyım? R.Özer
Cevap: Sayın Özer, emekli maaşınızı artırmak için sigorta priminizin yüksek ücret üzerinden yatırılması gerekiyor.
ÜCRET ÖDEMESİ
Soru: Mobilyacıda çalışıyorum. Kış aylarında mobilya satışları az olduğundan işverenim aylık ücretimi ödeyemiyor. Bunun yerine ücretimi yemek takımı vermek suretiyle ödemek istiyor. Ücret yemek takımı ile ödenir mi? Kabul edeyim mi? A.Özen
Cevap: Sayın Özen, işçi ücretleri İş Kanununa göre kuponla veya yurtta geçerli parayı temsil ettiği iddia olunan bir senetle veya diğer herhangi bir şekilde ücret ödenemiyor. Yemek takımı ile ücret ödemesi olmaz.
KIDEM TAZMINATI
Soru: Emeklinin kıdem tazminatı olur mu? C.Kalmaz
Cevap: Sayın Kalmaz, emeklilerde diğer çalışanlar gibi kıdem tazminatı hakkına sahiptirler. Emekliler için farklı bir durum söz konusu değildir.
Soru: İş sağlığı ve güvenliği kanununun para cezalarını İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğümü uyguluyor? A.Sezai
Cevap: Sayın Sezai, 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanununda yer alan idari para cezalarını işyerinin bağlı olduğu yerin çalışma ve iş kurumu il müdürlüğü uygular. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün idari para cezası verme/uygulama yetkisi bulunmuyor.
ÜCRETSİZ İZİN
Soru: Devlet Memurları Kanununda memurlara bir yıl ücretsiz izin hakkı tanınıyor. Bu izni kullanmak için bir neden belirtilmesi gerekiyor mu? R.Öz
Cevap: Sayın Öz, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan bir yıllık ücretsiz izin kullanma talebi için bir mazeret belirtme yükümlülüğü bulunmuyor.
ENGELLİ ÇALIŞMA
Soru: Engelli olarak bir işyerinde çalışabilmem için hangi şartlara sahip olmam gerekiyor? M.Naz
Cevap: Sayın Naz, engelli olarak çalışabilmeniz için en az %40 oranında engelli olduğunuzu gösterir sağlık kurulu raporuna sahip olmanız gerekiyor. Başka bir koşul bulunmuyor. Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüklerine işe yerleştirilmek üzere kayıt yaptırmanız iş bulmanıza katkı sağlar.
PRİM KESİNTİSİ
Soru: Emekli bir devlet memuruyum. Bir işyeri açmayı düşünüyorum. İşyeri açarsam emekli maaşımdan kesinti ne kadar yapılır? G.Ensar
Cevap: Sayın Ensar, işyeri açtığınızda maaşınızın %15’i kesilir.
e-mail: [email protected]
Fax: (0212) 481 99 24
Güneş Gazetesi – 04.12.2013