07.09.2013 – Kadınlar gece nasıl çalıştırılacak?

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Kadınlar gece nasıl çalıştırılacak?


Kadınların gece çalıştırılması  konusunda mevzuatta özel düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerden biride  24.07.2013 tarihinde yayınlanıp yürürlüğe giren  Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmeliktir. Bu kapsamda kadınların gece çalıştırılmasını açıklamaya çalışalım.

ÇALIŞMA SÜRESİ

Kadınların gece çalışma süresi 7.5 saati geçmeyecek şekilde düzenlenecek. Çalışma mevzuatına göre  20.00 ile 06.00 saatleri arasındaki dönem gece dönemidir. Belediye sınırları dışındaki her türlü işyeri işverenleri kadın çalışanları, sağlayacakları uygun araçlarla ikametgahlarına en yakın merkezden, işyerine götürüp getirecekler.

Belediye sınırları içinde olmakla beraber, posta değişim saatlerinde toplu taşıma araçları ile gidip gelme zorluğu bulunan işyeri işverenleri, gece postalarında çalıştıracakları kadın çalışanları, belediye sınırları dışında olduğu gibi ikametgahlarına en yakın merkezden, işyerine götürüp getirmekle yükümlü olacaklar.

SAĞLIK RAPORU

Kadın çalışanların gece postalarında çalıştırılabilmeleri için, işe başlamadan önce, gece postalarında çalıştırılmalarında sakınca olmadığına ilişkin sağlık raporu işyerinde görevli işyeri hekiminden alınacak. İşveren, işin devamı süresince, çalışanın özel durumunu, işyerinde maruz kalınan sağlık ve güvenlik risklerini de dikkate alarak işyeri hekimince belirlenen düzenli aralıklarla çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlayacak.

EŞLERİN DURUMU

Kadın çalışanın eşi de  işin postalar halinde yürütüldüğü aynı veya ayrı bir işyerinde çalışıyor ise kadın çalışanın isteği üzerine, gece çalıştırılması, kocasının çalıştığı gece postasına rastlamayacak şekilde düzenlenecek. Aynı işyerinde çalışan eşlerin aynı gece postasında çalışma istekleri, işverenlerce, imkan dahilinde karşılanacak.

Kadın çalışanlar, gebe olduklarının doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın çalışanlar ise doğum tarihinden başlamak üzere kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla bir yıl süre ile gece postalarında çalıştırılamayacaklar. Emziren kadın çalışanlarda bu süre, anne veya çocuğun sağlığı açısından gerekli olduğunun işyerinde görevli işyeri hekiminden alınan raporla belgelenmesi halinde altı ay daha uzatılabilecek.

İLGİLİ MEVZUAT

Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında öncelikle çalışanın tabi olduğu ilgili mevzuat hükümleri dikkate alınacak. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun kapsamında olup kendi özel mevzuatlarında hüküm bulunmaması halinde çalışanlar açısından Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanacak. Örneğin bir devlet memuru hakkında öncelikle devlet memurları kanunu, ilgili tüzük ve yönetmeliklerdeki hükümler uygulanacak. Ancak ilgilinin çalıştığı kurumun kanun,  tüzük ve yönetmeliklerinde hükümler yok ise Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanacak.



Güneş Gazetesi – 07.09.2013

Görüntülenme Sayısı