04.02.2014 – GSS için ödenen primler emekliliğe sayılmaz

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

GSS için ödenen primler emekliliğe sayılmaz


Genel sağlık sigortası için yatırılan primler emeklilik için de sayılıyor mu? Ben ve eşim emekliyiz, oturduğumuz ev kendimizin. Oğlumuza aylık 128,52 TL prim çıkarttılar, sizce normal mi? Emre Onay

Genel sağlık sigortası için ödenen primler, emeklilik için gereken ve uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına sayılmaz. Emeklilik sigortası için ayrıca yüzde 20 oranında uzun vadeli sigorta kolları primi ödenmesi gerekir.

Genel sağlık sigortası primi, yapılan gelir testine göre aile içinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı esas alınarak belirleniyor. Gelir testinde, kişi başına düşen aylık gelir tutarının, asgari ücret ile iki asgari ücret arasında olduğu tespit edilmiş. Ekonomik durumunuza göre tespit edilen tutar normal gözüküyor.

 

Emeklilik için üç şartın da sağlanması gerekiyor

4 Temmuz 1973 doğumluyum. Çalışma hayatına 1Ağustos 1996’da özel bir bankada başladım. 1199 gün bankanın sandığına prim ödendi, sonra işten ayrıldım. 5 Şubat 2011’de SSK’lı olarak başka bir işe başladım ve halen aralıksız çalışmaktayım. Hizmet birleştirmemi de yaptım. Ne zaman emekli olacağım, 25 senemi doldurduğum zaman mı yoksa 56 yaşında mı? Gökhan Küçükarslan

Emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 prim günü ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Emeklilik için bu üç şartında sağlanması gerekiyor. En son yaş şartını sağlayacağınızdan, 56 yaşınızı dolduracağınız 4 Temmuz 2029’da emekli olmaya hak kazanırsınız.        

 

Ödediğiniz damga vergisi prim belgesi ile ilgili

Kapıcımız emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destekleme primine tabi olarak çalıştırmaya devam ediyoruz. Kapıcı ücretleri damga vergisinden muaf olduğu halde tahakkuk fişinde vergi çıkıyor, biz de ödemek zorunda kalıyoruz. Bu konuda ve net maaş hakkında bilgi verirseniz memnun oluruz. Yavuz Kadir

Damga Vergisi Kanununa ekli (1) Sayılı Tablo’ya göre Sosyal Güvenlik Kurumlarına verilen sigorta prim bildirgeleri damga vergisine tabi. Damga vergisi tutarı da 2014 yılı için 20,30 TL.

Buna göre, ödediğiniz damga vergisi kapıcının ücreti ile değil, kapıcı için SGK’ya verdiğiniz aylık prim ve hizmet belgesi ile ilgili. Sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalıştırdığınız kapıcının ücretinden sadece yüzde 7,5 oranında sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapmanız gerekiyor.

 

5400 gün tamamladığında emekli olabilirsiniz

5 Ocak 1952 doğumluyum. Aslında iş ortağı olmama rağmen bildirmediğimiz için 4 Ekim 2000 tarihinde Bağ-Kur’lu oldum. Borçlanma zamanını kaybettim. 22 Ekim 2012’de iş ortağından ayrıldım. Hizmet sürem 12 yıl 19 gündür. 4 Aralık 2013 tarihinde sigortalı (4/a) oldum ve halen çalışmaktayım. Ne zaman emekli olurum? D. Gülsevin Özmen

4/a (SSK) kapsamında prim ödemeye başladığınız 4 Aralık 2013 tarihinden itibaren 1061 gün prim ödeyerek, prim gününüzü 5400 güne tamamladığınızda 4/b (Bağ-Kur) statüsünden emekli olabilirsiniz.







Sözcü Gazetesi – 04.02.2014

Görüntülenme Sayısı