Doğum borçlanması emeklilik tarihimi dört yıl geri çeker mi?
21 Ağustos 1970 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim (4/a) 1 Nisan 1990, tekrar işe giriş (4/a) 12 Şubat 2002. 1524 gün 4/a, 770 gün 4/b olmak üzere toplam 2294 prim günüm var. Emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 46 yaş ve 5375 prim günü şartlarına tabiyim. 3081 gün eksik primim var. İlk çocuğum 1993 Ağustos, ikinci çocuğum 1999 Ağustos doğumlu. Dört yıllık doğum borçlanmasını ne zaman yapmalıyım? Doğum borçlanması 4/a’ya mı, 4/b’ye mi sayılır? Doğum borçlanmasının 2017’de ödenmesi ile emeklilik tarihi 4 yıl geri çekilebilir mi? Olcay Bozkurt
Emeklilik için gereken sigortalılık süresi ve yaş şartını sağladığınızda, prim günü şartını henüz sağlayamamış olacaksınız. Yapacağınız doğum borçlanması, prim günü şartını borçlandığınız süre kadar erken yerine getirmenizi, dolayısıyla da borçlanacağınız süre kadar erken emekli olmanızı sağlar. Yani emeklilik tarihiniz, doğum borçlanmasıyla 4 yıl geri çekilmiş olur. Bu nedenle de en geç prim gününüzü tamamlamaya 1440 gün kala doğum borçlanmasını yapıp, primini ödemiş olmanız gerekiyor.
Doğum borçlanması, borçlanma tarihinde veya öncesinde en son hangi sigortalılık kapsamında prim ödenmiş ise o kapsamda geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Borçlanılan sürenin 4/a kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirilmesi için doğum borçlanmasını, en son 4/a kapsamında sigortalı iken yapmak gerekiyor.
Kaç yaşında emekli olabilirim?
1965 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1988 olup, askerden sonra sigortalıyım. 18 ay askerliğimi ödedim. 6135 prim günüm var. Kaç yaşında emekli olabilirim? Rayif Güler
Sigorta başlangıcınızı sadece yıl olarak vermişsiniz, gün ve ay olarak vermemişsiniz. Bu nedenle emeklilik yaşınızı kesin olarak veremiyorum. Sigorta başlangıcınız 23.05.1988 tarihinden önce ise 49; sonra ise 50 yaş şartına tabi olursunuz.
Emekliliğiniz için gereken 25 yıl sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olduğunuzdan, sigorta başlangıcınıza göre aranan yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz.
Ablam hem eşinden hem babamızdan aylık alabilir mi?
Ablam kendi çalışmasından dolayı Emekli Sandığından emekli aylığı alıyor. Eniştemi kısa bir süre önce kaybettik, kendisi SSK emeklisi idi. Bağ-Kur emeklisi olan babamızı da 1993 yılında kaybettik. Ablam hem eşinden hem babamızdan aylık alabilir mi? Hilal Günce
Kız çocuğuna Bağ-Kur’dan yetim aylığı bağlanabilmesi için aranan şartlardan biri de sosyal sigorta veya emekli sandıklarına tabi çalışmaması ve buralardan kendi çalışmasından dolayı aylık almıyor olması. Ablanız, kendi çalışmasından dolayı Emekli Sandığından emekli aylığı aldığından, babanızdan aylık alamaz. Kendi aylığı ile birlikte sadece eşinden aylık alabilir.
Askerlik borçlanması emeklilik şartlarınızı değiştirmez
Doğum tarihim 30 Ocak 1971, sigorta başlangıç tarihim 1 Mart 1987. 4400 gün prim ödemem var. Askerlik borçlanmasını da ödersem ne zaman emekli olurum? Fuat Koç
Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten sonra yaptığınızdan, askerlik borçlanması emeklilik şartlarınızı değiştirmez, sadece prim günü kazanırsınız. Emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 50 yaş ve 5375 prim günü şartlarına tabisiniz. 50 yaşınız 2021 yılında doluyor. Emeklilik yaşınız dolana kadar prim günü eksiğinizi tamamlamanız mümkün olacağından, askerlik borçlanması yapmanıza şimdilik gerek yok.