09.05.2013 – Kız çocukları için norm ve standart birliği maalesef sağlanamadı

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Kız çocukları için norm ve standart birliği maalesef sağlanamadı


Emekli maaşı olan kız çocuklarının, vefat etmiş SSK veya Bağ-Kur emeklisi olan babalarından aylık alamayacaklarını birçok kez yanıtladınız. Ben de bu konunun mağdurlarından biriyim. Beş kez Ankara’ya dilekçe yazmama rağmen hep aynı ret cevabını aldım. 
“Babanız SSK emeklisi ve sizin emekli maaşınız var” dendi. Bu bir haksızlık ve ayrımcılık değil mi? Madem bu üç kurum SGK başlığı altında toplandı, niye babası Emekli Sandığı emeklisi olan bekâr, kendine ait emekli maaşı olan kız çocuğu yetim aylığı alabiliyor da, SSK ve Bağ-Kur emeklisi babaların çocukları üvey evlat mı ki alamıyorlar.

Bu adaletsiz durumdan kurtulmak, benim gibi zor durumda olan ve ikinci sınıf vatandaş gibi hissettirilen bizler ne yapmalıyız, bu sorunun çözümü nedir? Bu konuda yardımcı olunuz. Sorulara cevap olarak “yetim aylığı alamazsınız” demek kolay. Bizler birleşerek bir çözüme ulaşabilir miyiz ve nerelere başvurmamız gerekir? F. Ufuk Olcay

Evet, onlarca kez “yetim aylığı alamazsınız” yanıtı verdiğim doğru. Hatta onlarca da mail olarak yanıtladıklarım var. Ancak buna rağmen aynı soru gelmeye devam ediyor. Keşke çözümü olsa da önerebilsem. Maalesef takip edilebilecek yasal bir yol yok.

Önce sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında birleştirildi. Sonra reform kanunu adı altında, farklı sosyal güvenlik kanunları tek bir sosyal güvenlik kanununda birleştirildi. Buradaki temel amaçlardan biri de farklı sosyal güvenlik kanunlarına tabi çalışanlar ile hak sahiplerinin hak ve yükümlülükleri arasındaki norm ve standart birliğinin sağlanmasıydı. Ancak Anayasa Mahkemesinin kazanılmış hak kavramını dikkate alarak devlet memurları için ayrı düzenleme talebi üzerine 1 Ekim 2008 öncesi için norm ve standart birliği sağlanamadı. Eskiden olduğu gibi, Emekli Sandığı emeklisinin kız çocuklarının Emekli Sandığı iştirakçisi veya emeklisi olmayan kız çocuklarına, SSK veya Bağ-Kur kapsamında çalışsalar da, emekli olsalar da yetim aylığı ödenmesine devam edildi ve ediliyor.

 

Durdurulan Bağ-Kur hizmet sürenizden kısmi borçlanma yapamazsınız

05.01.1961 doğumluyum. Sigortalı işe başlama tarihim 01.09.1979, şuan 3008 prim günüm bulunmaktadır. 1999-2003 yılları arası kendime ait iş yerimde Bağ-Kur kaydım oldu, fakat hiç prim ödemem olmadığından, Bağ-Kur kaydım donduruldu.

1999-2003 yılları arasındaki Bağ-Kur’luluk süremden, eksiğim olan 2000 günü borçlanabilir miyim? 1981-1983 yılları arasında 20 aylık askerlik yaptım, askerlik süremi borçlanarak 3600 günle kaç yaşında emekli olabilirim veya siz nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz?

Çalıştığım iş yerlerindeki eksik prim günlerim için hizmet tespit davasının 10 yıl içerisinde açılmadığından dolayı dava hakkımın olmadığı SSK il müdürlüğü yetkililerince tarafıma bildirildi. Bu konuda kanuni bir hakkım var mı? Yücel Kahraman

Dondurulan Bağ-Kur sigortalılık sürenizden kısmi borçlanma yapamazsınız, ancak tamamını borçlanabilirsiniz.

3600 günle emeklilik için 60 yaş şartına tabisiniz ve bu da 05.01.2021’de doluyor. Oysa normal emeklilik için sigortalılık süresi ve yaş şartlarını sağlamışsınız. 600 gün askerlik borçlanması yapıp, üzerine de 1392 gün prim öderseniz emekliliğiniz için gereken 5000 prim gününü doldurmuş olursunuz. Yaklaşık 4 yıl sonra da emekli olursunuz.

Sigorta girişiniz yapılmış ta prim günleriniz eksik bildirilmiş ise istediğiniz zaman hizmet tespit davası açabilirsiniz. Ancak sigorta girişiniz yapılmamışsa zamanaşımı nedeniyle hizmet tespit davası açamazsınız.

Yaşınız ve hizmet süreniz aynı anda doluyor

01.08.1963 doğumluyum. 01.07.1994’de SSK sigortalısı olarak, 16.05.1997’de MEB’de öğretmen olarak çalışmaya başladım. 1036 günlük SSK prim ödemem için hizmet birleştirmesi yaptım. Hangi tarihte emekli olabilirim? Emekli olunca aylığım hemen bağlanır mı yoksa yaş sınırı var mı? Yaptığım hesaba göre 1 yıl 6 ay daha çalışmam lazım. Emekliliğime kalan süreyi çalışmadan dışarıdan ödeyerek emekli olabilir miyim? Dilek Yuvalıoğulları

Emeklilik için 20 yıl fiili hizmet süresi ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 15 Mayıs 2013 itibariyle SSK prim gününüz dahil 18 yıl 10 ay 16 gün hizmetiniz oluyor ve 1 yıl 2 ay eksik hizmetiniz kalıyor. 51 yaşınızı dolduracağınız 01.08.2014 tarihine de yaklaşık 1 yıl 2,5 ay kalıyor. Hizmet süreniz ile yaşınız aynı anda dolmuş olacağından, ayrıca yaşınızı doldurmayı beklemeniz gerekmeyecek. 51 yaşınızı doldurduğunuzda emekliliğe ve aylığa hak kazanırsınız. Eksik hizmet sürenizi çalışmadan dışarıdan da ödeyebilirsiniz.

 

Yeniden yetim aylığım bağlanır mı?

Karayolları’nda SSK’lı çalışıyor iken 1977’de iş kazasında ölen babamdan, anneme ve bana dul-yetim aylığı bağlanmış idi. Bir yıl sonra SSK’lı olarak Karayollarında işe başladım ama yetim aylığımı da almaya devam ettim. Daha sonra Emekli Sandığına tabi olarak çalışmaya başladım. Babamın maaşı 2001’de birden kesildi. 2007’de Emekli Sandığından emekli olunca ayrı kurum diye yeniden başvurdum ve yetim aylığım yeniden bağlandı. 3 yıl önce yersiz ödeme diye yeniden kesildi ve bana geçmişe yönelik de borç çıkardılar. Bu borcu ödemedim ama sonra SGK’dan hiç bir haber de çıkmadı. Bu konuda bilgisi olan bazı arkadaşlar sen yetim aylığını alabilirsin diyorlar, ama ben bu konuda hiç bir başvuruda bulunmadım. Yeniden yetim aylığım bağlanır mı? İlknur Kuleli

SSK sigortalısının yetim kız çocuğuna aylık veya gelir bağlanabilmesi için evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olması ve Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi bir işte çalışmaması, buralardan gelir veya aylık almıyor olması gerekiyor.

Emekli Sandığından emekli aylığı aldığınızdan, babanızdan aylık veya gelir bağlanmaz.

Sözcü Gazetesi – 09.05.2013

Görüntülenme Sayısı