Yaklaşım Logo

Kısmi Süreli Konut Kapıcılığının Sosyal Güvenlik Ve Çalışma İlişkileri Yönünden Ele Alınması Ve Değerlendirilmesi

MevzuautTR Reklam

Yazarlar: Raşit ULUBEY*

                Emre Furkan ULUBEY**

E-Yaklaşım / Eylül 2023 / Sayı: 369

I- GİRİŞ

Esnek çalışma modellerinden olan kısmi süreli çalışma sık sık karşımıza çıkan bir olgudur. Kısmi süreli çalışma, çalışanın (işçinin) ve çalıştıranın (işverenin) karşılıklı anlaşmalarıyla ortaya çıkmaktadır.

Kısmi süreli çalışmanın önce çalışma ilişkileri boyutu, sonrasında sosyal güvenlik boyutu bulunmaktadır. İki bölüm halinde kısmi süreli çalışmayı ele alacağımız makalemizde ilk olarak bu çalışmanın sosyal güvenlik boyutunu, ikinci bölümde ise çalışma ilişkileri boyutunu ele alıp, değerlendireceğiz.

II- KONU

A- 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİNDE KISMİ SÜRELİ KONUT KAPICILIĞI

Bunun için işveren konumunda bulunan bina yönetimi ile kapıcı arasında kısmi süreli bir iş sözleşmesi düzenlenmesi ve bu sözleşmenin bir örneğinin; apartman/bina yönetiminin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine fiziki ortamda teslim edilmesi gerekmektedir.

1- Bu konuda 5510 sayılı Kanun hükümleri şöyledir;

5510 sayılı Kanun’un “Prime esas kazançlar” başlıklı 80/1-h maddesinde;

4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıların prime esas kazançları aşağıdaki şekilde belirlenir.

h) Sigortalıların günlük kazançlarının hesabında esas tutulan gün sayıları, aynı zamanda, bunların prim ödeme gün sayılarını gösterir. Ancak, işveren ve sigortalı arasında kısmî süreli hizmet akdinin yazılı olarak yapılmış olması kaydıyla, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışan ve çalıştığı saat karşılığında ücret alan sigortalının ay içindeki prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saati süresinin 4857 sayılı İş Kanunu’na göre belirlenen haftalık çalışma süresine göre hesaplanan günlük çalışma saatine bölünmesi suretiyle bulunur. Bu şekildeki hesaplamada gün kesirleri bir gün kabul edilir.”

Aynı Kanun’un (5510) “Primlerin ödenmesi” başlıklı 88. maddesinde;

“4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalıları çalıştıran işveren, bir ay içinde çalıştırdığı sigortalıların primlerine esas tutulacak kazançlar toplamı üzerinden bu Kanun gereğince hesaplanacak sigortalı hissesi prim tutarlarını ücretlerinden keserek ve kendisine ait prim tutarlarını da bu tutara ekleyerek en geç Kurumca belirlenecek gün&uuml…

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı