08.10.2011 – Kimler 65 yaş aylığı bağlatabilir?

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Kimler 65 yaş aylığı bağlatabilir?

Posta Gazetesi – 08.10.2011

 

Soru: 16 Ocak 1947 doğumluyum. 65 yaş emekliğim ne zaman olur?

Erdal DİKER

Cevap: “65 yaş emekliliğim ne zaman olur?” ifadenizden, 2022 sayılı Kanununa göre 65 yaş aylığı bağlatmak istediğinizi anlıyoruz. Ancak, bu yasaya göre aylık bağlatmak için sadece 65 yaşını doldurmak yetmiyor, başka şartlar da var. 65 yaş aylığı bağlatabilmeniz için;

-65 yaşını doldurmanız,

-Kanunen bakmakla mükellef kimsenizin olmaması,

-Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden, her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık almamanız,  

-Nafaka bağlanmamış veya bağlatma imkanınızın olmaması,

-Mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmamanız,

– Ve muhtaçlığınızı İl veya İlçe İdare Heyetlerinden alacağınız belgeyle kanıtlamanız gerekiyor.

Sıraladığımız şartları taşıyorsanız, 65 yaşınızı dolduracağınız 16 Ocak 2012 tarihinde 65 yaş aylığı bağlatabilirsiniz. 

 

Askerliğinizi borçlanmalısınız

Soru: 25 Aralık 1956 doğumluyum. Bağ-Kur girişim 1 Haziran 1990’dır. Daha önceden herhangi bir sosyal kurumda kaydım yoktur. Bugüne kadar da tüm Bağ-Kur primlerimi yatırdım. Ne zaman emekli olurum?

İsmail KILIÇ

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. aralıksız prim ödemenizi devam ettirmeniz halinde, toplam prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 1 Haziran 2015 tarihinden emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olmalısınız. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar geri gider ve ara vermeden prim öderseniz, toplam prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 1 Ekim 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Ayrıca, Bağ-Kur sigortanızı sonlandırıp, bundan sonra prim ödemeseniz de, 15 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak, 58 yaşınızı dolduracağınız 25 Aralık 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

Engelli kızınız nedeniyle borçlanma yaparak emekli olmazsınız

Soru: 1981 den 1034 sigortalılık günüm var. Fakat yüzde 50 engelli kızıma bakıyorum. Çalışamıyorum ama emekli olmak istiyorum. Kalan borcumu yatırıp emekli olabilir miyim?

İsa YAVUZ

Cevap: Emekli olmak için eksik olan prim gün sayısı toplu para ödenerek kazanılamıyor. Maalesef borçlanarak emekli olmanız mümkün değil. Engelli kızınızın da maalesef bu durumu değiştirmiyor. Askerlik sürenizi borçlanmamışsanız askerlik sürenizi borçlanabilirsiniz. Toplam priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte 58 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

 

SSK dan 2015 de, Bağ-Kurda 2024 de emekli olabilirsiniz

Soru: 1962 doğumluyum. 1 Ocak 1979 de sigortalı olarak çalışmaya başladım. 2156 gün prim ödemem var. 6 senelik Bağ-Kurum var. 1982 den 1984’e kadar 19 ay askerlik yaptım. Askerliğimi ödemedim. Ne zaman emekli olabilirim?

Onur ŞEKER

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 4684 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız tarihte Bağ-Kurdan emekli olabilirsiniz.(1 Ekim 2024 de)

Sigorta başlangıç tarihiniz SSK’dan emekli olmanızı avantajlı kılıyor. Sigortalı bir işte çalışarak en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ve prim ödemenizi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.1 Ekim 2011 den itibaren sigortalı çalışmaya başlayıp, ara vermeden prim ödediğinizi varsayarsak, 1 Nisan 2015 de emekli olursunuz.

 

Malullük-yaşlılık ve ölüm sigortalarına

ilk defa prim ödenen gün başlangıç tarihidir  

Soru: 1996 yılında staj yaparken verilmiş SSK numaram var. Ancak ilk SSK li işe giriş tarihim 2002 yılında. Emeklilik hesaplanırken hangisini baz alıyorlar. SSK numaramın başladığı tarihi mi? Yoksa ilk prim gününü mü?

Hüseyin YAĞCIOĞLU

Cevap: Staj sigortasında, kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına(malullük-yaşlılık-ölüm sigortalarına) prim ödenmediğinden, emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Staj sigortasın da, kısa vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan, hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı sigortalarına prim ödenerek, stajyer hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı risklerine karşı güvence altına alınır.

Staj sigortasında verilen sigorta sicil numarasının ve sigorta sicil kartının emekli olana kadar kullanılması, sizde olduğu gibi sigortalılarda staj sigortasının başlangıç sayıldığı yanılgısına yol açmaktadır.

Emeklilik işlemlerine esas olan sigorta başlangıç tarihi; kişi adına ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına(malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına)  prim ödenen gündür. Sigorta başlangıç tarihiniz olarak, 2002 yılında adınıza ilk defa prim ödenen gün dikkate alınacaktır.

 

Emekli olacağınız tarih 5 Mart 2022

Soru:5 Mart 1968 doğumluyum. Bağ-Kur başlangıcım 1994 olup daha evvel 330 günde SSK ya prim ödemem var.  Emeklilik tarihimi öğrenmek istiyorum.

Yusuf KOYUNCU

Cevap: Bağ-Kur başlangıcınızı tarih(gün, ay, yıl) yerine yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa bir gün bile emekli olma şartlarını değiştiriyor. Sorunuzu 1 Temmuz 1994 de Bağ-Kurlu olduğunuz varsayımına göre cevaplandırıyoruz.

Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Ağustos 2018 tarihine kadar ara vermeden prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız 5 Mart 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

Yaş dışındaki şartları sağlayan kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabilir

Soru: SSK’lı olarak çalışan, 22 yıl süresi ve 7750 gün primi olan, kıdem tazminatını alınabilir mi?

Metin UĞURLU

Cevap: Emekli olmak için aranan; sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını sağlayan ve emekli aylığı bağlanması için sadece yaş şartını sağlayamayanlar, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. Bunun için yapılması gereken, sosyal güvenlik kurumu il veya merkez müdürlüğünden alınacak “kıdem tazminatı alabilir” yazısını, işverene ibraz etmekten ibarettir.

22 yıl sigortalılık süresi ve 7750 gün prim ödemesi olan sigortalı, yaş haddinden emekli olmak için aranan 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarını sağlamış olduğundan, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir.

 

 

Görüntülenme Sayısı