Yaklaşım Logo

20.11.2014 – G20’den istihdam kararlılığı çıktı

G20’den istihdam kararlılığı çıktı

MevzuautTR Reklam


G20 zirveleri, 2008 küresel ekonomik krizinden sonra liderler düzeyinde toplantılar düzenleyerek krizin olumsuz sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelik çözüm önerilerinin tartışıldığı önemli ve yetkin bir forum.

15 – 16 Kasım’da Avustralya’nın Brisbane şehrinin ev sahipliğinde düzenlenen zirvede önemli kararlar alındı. 17 Kasım’da açıklanan TÜİK verilerine göre; işsizliğin çift haneye (yüzde 10.1) yükseldiği Türkiye’nin de içinde bulunduğu G20 ülkelerinde işsizlik alarm veriyor! 

G20 ekonomilerinin çoğu hâlâ önemli düzeyde iş açığı ile karşı karşıya. Ekonomik büyüme hız kazanmazsa, söz konusu durum en az 2018’e kadar devam edecek gibi görünüyor. İşgücü piyasasının düşük performansı, tüketim ve yatırımlar üzerinde baskı yaratarak ekonomik büyümeyi tehdit ediyor. G20 ülkelerinde hâlihazırda 100 milyondan fazla işsiz insan yaşıyor.

Tüm dünyada giderek artan genç işsizliği de G20 için önemli gündem maddelerinden. ILO’ya göre 74 milyon genç, kayıp bir neslin parçası olma riski ile karşı karşıya. Bireyin kariyerinin daha başlangıcında uzun süre işsiz kalması, iş başında beceri kazanımının gecikmesine ve gelecekteki kazançları ile iş olanaklarının azalmasına yol açıyor.

 

447 milyon yoksul çalışan

G20 ülkelerinin çoğunda ücret artış oranlarının, verimlilik artışının gerisinde kaldığı görülüyor. Buna karşılık, ücret ve gelir eşitsizlikleri giderek derinleşiyor.

G20 içinde yer alan gelişmiş ülkelerin büyük bir kısmı yaşlanan nüfus ve düşük doğurganlık sebebiyle azalan işgücü potansiyeli ile uğraşıyor. Buna karşılık, yükselen G20’de kaliteli iş açığı, kayıtdışı istihdam gibi önemli yapısal problemler çözüm bekliyor. Bu ülkelerde, çalışması karşılığında günde 2 doların altında kazanç elde eden 447 milyon çalışan yoksul var.

 

Çıraklığa yatırım yapılacak

G20 liderlerine göre özellikle Türkiye’nin de içinde olduğu bazı ülkelerde erkeklerin ciddi anlamda gerisinde kalan kadın işgücü potansiyeli genişletilebilir. G20 sonuç bildirisinden öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

* G20 ülkelerinde önümüzdeki 5 yıl boyunca GSYİH’da yüzde 2’lik bir büyüme hedefleniyor. Böylece, küresel ekonomiye 2 trilyon dolar katkı sağlanacağı ve milyonlarca iş yaratılacağı üzerinde duruluyor. 

* Girişimciliğin desteklenmesi için “Küresel Altyapı Merkezi” kurulması kararlaştırıldı. Bu merkezin hükümetler, kalkınma bankaları, özel sektör arasındaki bilgi paylaşımını geliştirmeye katkı sağlaması planlanıyor.

* İstihdam planlarında yüksek genç işsizliğine yönelik önlemlere yer verileceği görülüyor. Bunun için eğitim ve yetiştirmelere, çıraklık sistemine ve staj uygulamalarına daha fazla yatırım yapılacağı, gençlerin işe alınması amacıyla işverenlerin teşvik edileceği ve girişimciliğin destekleneceği belirtiliyor.

1 Aralık’ta dönem başkanlığını devralacak olan Türkiye, 2015 yılında Antalya’da gerçekleştirilecek G20 Liderler Zirvesi’nde küresel ekonomi kadar – jeopolitik konumu gereği – küresel barışı da daha fazla gündeme taşıyacak gibi görünüyor.



Milliyet Gazetesi – 20.11.2014

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı