2015’te bizi ne bekliyor?
Dünya Ekonomik Forumu tarafından hafta başında tanıtım toplantısı yapılan “Küresel Gündeme İlişkin Görünüm 2015” raporu, yeni yıl için karamsar bir tablo ortaya koyuyor. Rapora göre, 2015’de bizi jeo-stratejik gerginliklerden istihdamsız büyümeye kadar oldukça önemli sorunlar bekliyor.
Dünya Ekonomik Forumu her yıl Küresel Gündem Konseyi üyelerine gelecek 12 ila 18 aylık dönemde dünya üzerinde en büyük etkiye sahip olacağını düşündükleri sorun alanlarını soruyor. İşte, bu yıl dördüncüsü yayınlanan Küresel Gündem Görünümü Raporu’na göre insanlığın önündeki 10 temel problem…
1. Gelir dağılımı adaletsizliğinin derinleşmesi
2. Kalıcı istihdamsız büyüme
3. Lider yetersizliği
4. Artan jeo-stratejik rekabet
5. Temsili demokrasinin zayıflaması
6. Gelişmekte olan ülkelerde giderek artan kirlilik
7. İklim krizi: Tüm dünyada sertleşen hava koşulları
8. Yükselen milliyetçilik
9. Artan susuzluk stresi
10. Sağlığın öneminin artması
Orta sınıf mücadeleci
Listenin en üstünde gelir eşitsizliğindeki kötüleşme var. Gelir farklılıklarının genişlemesi ve artan eşitsizlik, geçen yılın küresel gündeminde 2. sırada yer alıyordu. Rapora göre, zengin insanlar rekor seviyelerde servet birikimine devam ederken, orta sınıf hayatta kalabilmek için mücadele ediyor. Örneğin, ABD’de nüfusun en zengin yüzde 1’lik kesimi, gelirin dörtte birini alıyor. Son 25 yılda, en yüksek gelir düzeyine sahip yüzde 1’lik kesimin ortalama geliri, ortalama bir vatandaşın gelirine kıyasla 20 kat artmış durumda.
İnatçı işsizlik sorunu
Geçen yıldan bu yana artarak devam eden işsizlik kaygıları nedeniyle listenin ikinci sırasında “istihdamsız büyümenin kalıcı hale gelmesi” var. Birçok ekonomi büyümeye devam ediyor ancak ekonomideki büyüme aynı düzeyde istihdama yansımıyor. Bu da işsizliği, yapısal bir sosyo-ekonomik problem olarak gündemin ilk sıralarına taşıyor.
İstihdamsız büyümenin kalıcı hale gelmesi ile ekonomik durgunluktan çıkan ve tekrar büyümeye başlayan ekonomilerde istihdam düzeyinin değişmemesi ve hatta azalmaya devam etmesi kastediliyor. Üstelik söz konusu durumun uzun vadeli bir eğilim gösterebileceği ve yükselen piyasa ekonomilerinin dahi bu sorunla karşı karşıya kalabileceği konusunda endişe duyuluyor. İşsiz sayısı küresel düzeyde 202 milyona ulaşmış durumda. Rakamın büyüklüğü, bu bağlamda, işsizliğin ne yazık ki daha uzun süre küresel gündemi meşgul etmeyi sürdüreceğini ortaya koyuyor.
Hep birlikte daha iyi bir geleceğe doğru ilerlemek istiyorsak, bugün karşı karşıya olduğumuz sorunları doğru şekilde belirlememiz ve bir an önce çözüm önerileri geliştirmemiz gerekiyor. Aksi taktirde bir sonraki yıl da gündem başlıkları değişmeyecek.
Milliyet Gazetesi – 18.11.2014