11 yıl hizmete 9 lira ikramiye olur mu
Hürriyet Gazetesi – 02.02.2012
Başlıkta hata yok. Hatta hizmet 2 ay fazla… TC Emekli Sandığı’na tabi olarak 11 yıl 2 ay çalışan Recai Coşkun’a “ikramiye” olarak 8 lira 78 kuruş ödenmiş! Okuyucumuzun deyimiyle “kefen parası bile değil!” Aytekin Tombul’a ise 9 yıllık hizmetinin karşılığı olarak, 21 TL daha doğrusu 21.49 TL “ikramiye” tahakkuk ettirilmiş! Tahmin ettiğiniz gibi olay, TC Emekli Sandığı’na tabi olarak çalışırken, ayrılıp SSK ya da Bağ-Kur’a tabi olarak çalıştıktan sonra emekliye ayrılanların, memuriyette geçen hizmetlerinin emekli ikramiyesi ile ilgili…
ŞİKAYETLER YAĞIYOR Olay iki okuyucumuzla sınırlı değil, Haftalardır şikayetler yağmur gibi yağıyor. Sorular hep aynı; “Bundan sonra ne yapalım?” Bu durumdaki okurlarımızdan, emekli ikramiyeleri memuriyetten ayrıldıkları tarihte geçerli olan katsayılar dikkate alınarak hesaplananlar, 6270 sayılı yasada tarif edilen hesaplama şekline göre “güncelleme” istemiyle Ankara İdare Mahkemesi’nde dava açabilirler. Ancak dava açma öncesinde, emekli oldukları tarihteki katsayıya göre bir hesap yapmalarında yarar var.
YENİ BİR YASA 26 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 17 Ocak 2012 tarih ve 6270 sayılı yasa ile “milletin aslı olan emeklileri” ve “milletin vekili olan emeklileri” ilgilendiren düzenlemeler yapıldı. 1. Milletin Aslı Olan Emekliler: TC Emekli Sandığı’na tabi olarak çalışırken, ayrılıp SSK ya da Bağ-Kur’a tabi sigortalı olarak çalışmasına devam edip, emekliye ayrılan, yüzbinlerce kişi var. 6270 sayılı yasa ile bunlara; TC Emekli Sandığı’na tabi görevleri kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermişse yani; – Kadınlar evlilik nedeniyle görevinden ayrılmışsa, – Erkekler askerlik nedeniyle görevinden ayrılmışsa, – En az 15 yıl hizmetleri varsa, TC Emekli Sandığı’na tabi hizmetlerinden dolayı, ikramiyelerini emekli oldukları tarihteki katsayılar dikkate alınarak güncellenmiş olarak alabilecekler. 8 Eylül 1999 tarihinden önce, kendi istekleriyle TC Emekli Sandığı’na tabi görevinden ayrılanların durumu şu anda belirsiz. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra memuriyetten ayrılanlar ise 15 yıl hizmetleri olması koşuluyla, memuriyette geçen hizmetleri ile ilgili ikramiyelerini alabilecekler. 9 Temmuz 2011 ile 26 Ocak 2012 tarihleri arasında emekli olanlara ise, herhangi bir koşul aranmaksızın emekli ikramiyelerinin ödenmesi gerekiyor. 2. Milletin Vekili Olan Emekliler: Milletin vekili olan emeklilerin aylıklarına yapılan zam, Cumhurbaşkanı emekli aylığının yüzde 42’si olarak belirlendi. Bunun tutarı da aylık olarak yaklaşık 6.200 TL. Ayrıca, milletvekili olarak iki yıllık görev süresini dolduranlar, emeklilikle ilgili prim ödeme gün sayısı ve hizmet yılı ile ilgili koşulları taşıyorsa veya taşıdığında, “milletvekili emeklisi” olabilecekler. Tamam… Milletin vekillerine bir şey demiyoruz ama 11 yıl hizmetine sadece 9 lira “ikramiye” ödenen milletin aslını da görmemezlikten gelmeseler iyi olacak..
Yeni TTK’da ilk değişiklik yapıldı ÖNCEKİ gün TBMM’de kabul edilen Çek Yasası ile Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun “zamanaşımını” düzenleyen maddelerinde değişiklik yapıldı. Böylece Yeni TTK yürürlüğe girmeden önce değiştirilmiş oldu. Bu arada defter tutma, envanter, bilanço, finansal tablolar, değerleme ve daha bir çok konu ile ilgili maddelerde yer alan Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu’nun kaldırılması, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın şu anda olmayışı nedeniyle, Yeni TTK’da 100 civarındaki maddede yer alan kavramlar ve açıklamalar da şimdiden değişti! Sıra yapılması gereken diğer değişikliklerde… |
|