Otomatik Sigortalı Tescili, Vefat Eden Gerçek Kişi İşverenler ve İşyeri Bildirgesi Ekinde Verilecek Belgelerle İlgili Önemli Hususlar/Değişiklikler

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yazar: Mustafa İTİŞKEN*

Yaklaşım / Ocak 2022 / Sayı: 349

I- GİRİŞ

Bilindiği gibi, 5510 sayılı Kanun’un(1) 8. maddesinde çalıştırılmak üzere işe alınan sigortalılara ilişkin olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK/Kurum) verilmesi gereken İşe Giriş Bildirgesi’nin; 11. maddesinde ise sigortalı çalıştırılan işyerlerinin tesciline ilişkin olarak Kuruma verilmesi gereken İşyeri Bildirgesi’nin, verilmesine ilişkin usul ve esaslara değinilmekte olup ilgili hususlar uygulama yönetmeliği olan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin(2) (SSİY) 11, 15, 27 ve 29. maddelerinde de açıklanmaktadır.

Zaman içinde, hizmet sunumu sırasında karşılaşılan çeşitli sorunlar, uygulamaya konulan, çözüm işlemleri içeren çeşitli genelgelerle sonuçlandırılmış olmakla birlikte mevzuat uygulamasının dağınıklığının önüne geçilebilmeyi teminen uygulamadaki işveren işlemleri ile ilgili genelgelerin bir çoğu 18.06.2020 tarihli ve 2020-20 sayılı Genelge ile derlenmiş bulunmaktadır.

Uygulamada karşılaşılan sorunlarla ilgili olarak ihtiyaç duyulan değişikliklerin yapılabilmesi veya yeni uygulama hükümlerinin yürürlüğe konulması tabiidir.

Bu bağlamda, 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) (4/a) bendi kapsamında çalıştırılan sigortalıların otomatik olarak tescil edilmeleri, vefat eden gerçek kişi işverenler ve işyeri bildirgesi ekinde verilecek belgelerle ilgili olarak yakın zamanda yapılan değişikler veya uygulamaya konulan bazı yeni hükümler hakkında tarafların bilgi sahibi olmasında önemli yarar görüldüğünden, bu hususlar ve değerlendirmemiz, konumuzu oluşturmaktadır.

II- OTOMATİK SİGORTALI TESCİLİNE İLİŞKİN HUSUS

5510 sayılı Kanun’un 8. maddesinin birinci fıkrasında işverenlerin, 4/a kapsamında sigortalı çalıştırmaları halinde, sigortalılık başlangıç tarihinden önce Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi ile Kuruma bildirilmesi gerektiği,

Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verilecek işyerlerinde, ilk defa sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalıştırılmaya başlanan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar Kuruma verilen işe giriş bildirgelerinin yasal süresi içinde (SSİY’nin 15. maddesi uyarınca e-Sigorta ile) verilmiş kabul edileceği,

öngörülmektedir.

5510 sayılı Kanun’un 11. maddesinin altıncı fıkrası, 7099 sayılı Kanun’un(3) onsekizinci fıkrası ile eklenen cümleyle; “Valilikler, belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diğer kamu ve özel hukuk tüzel kişileri, yapı ruhsatı ve diğer tüm ruhsat veya ruhsat niteliği taşıyan işlemlerine ilişkin bilgi ve belgeler ile varsa bunların verilmesine esas olan istihdama ilişkin bilgileri, verildiği tarihten itibaren bir ay içinde Kuruma bildirmekle yükümlüdürler. Bu bildirimlerden hangilerinin işyerinin bildirilmesi yerine geçeceği Kurumca belirlenir, belirlenenlerle ilgili ayrıca işyeri bildirgesi düzenlenmez” şeklinde yeniden düzenlenmiştir.

Aynı Kanun’un ondokuzuncu fıkrası ile Sosyal Güvenlik Kurumu, kendisine verilecek belgelerin belirtilecek gerçek veya tüzel kişilere elektronik, internet ve benzeri yöntemlerde dâhil olmak üzere öngörülen yöntem ve usulde verilmesini zorunlu tutmaya ve ihtiyaç duyduğu belgeyi oluşturmaya yetkili kılınmış bulunmaktadır.

Yapılan bu değişiklikler ve tanınan yetkiler kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 18.06.2020 tarihinde düzenlenen 2020-20 sayılı Genelge (Birinci Kısım, Dördüncü Bölüm, 7.3.1 ve 7.3.2) ile işverenlerin, yukarıda belirtilen ruhsat vermeye yetkili mercilere yaptıkları yapı ruhsatı taleplerine ilişkin aşamada verdikleri bilgilerin SGK’na on-line olarak aktarılmasını müteakip işyerinin otomatik olarak tescil edilebilmesine karar verilerek,&n…

Görüntülenme Sayısı