İşyerlerinde Destek Elemanı Görevlendirilmesi

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yazar: Adnan AĞIR*

Yaklaşım / Ocak 2022 / Sayı: 349

I- GİRİŞ

İşyerlerinde destek elemanı görevlendirilmesi 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu(1) ile çalışma mevzuatına girmiş ve 2012 yılı sonunda yürürlüğe girerek yasal bir statü kazanmıştır.

Destek elemanı; asli görevinin yanında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda özel olarak görevlendirilmiş, uygun donanım ve yeterli eğitime sahip kişilere denilmektedir.

Destek elemanları, işyerlerinde olabilecek olumsuz durumlarda esas görevliler gelinceye kadar müdahale etme, ardından bu görevlilere yardımcı olma gibi önemli görevleri vardır.

Makalede destek elamanı görevlendirilmesi ile tehlike sınıflarına göre sayılarını açıklamaya çalışacağız.

II- İŞYERLERİNDE DESTEK ELAMANI GÖREVLENDİRİLMESİ

A- DESTEK ELAMANI KİMDİR?

Yukarıda da belirtildiği gibi; destek elemanı işyerindeki asli görevinin yanında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önleme,  koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda özel olarak görevlendirilmiş uygun donanım ve yeterli eğitime sahip kişidir(2).

Bir başka ifadeyle esas işini yaparken meydana gelen acil bir durumda o işyerinde koruyucu ve önleyici tedbirleri alan, uygulayan kişidir. Destek elemanlarının hangi sayıda görevlendirileceği ise “İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik”te belirlenmiştir. Bu Yönetmelikte acil durum ekiplerinin söndürme, kurtarma, koruma ve ilk yardım ekiplerinden oluştuğu açıklanmıştır.

Destek elemanı görevlendirilirken ilk yapılacak iş, işyerinin tehlike sınıfının hangisi olduğunu tespit etmektir. Bu durum ise NACE Kodu ile belirlenmiştir.

İşverenler söndürme, kurtarma ve koruma ekiplerinin her biri için işyerlerinin tehlike sınıfına göre;

a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 30 çalışana kadar,

b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 40 çalışana kadar,

c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 50 çalışana kadar uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az birer çalışanı destek elemanı olarak görevlendirir.

Görevlendirme yapılırken (a) bendinde 30 ve katları, (b) bendinde 40 ve katları ve (c) bendinde 50 ve katları dâhil edilir.

10’dan az çalışanı olan işyerlerinde; acil durumlara ilişkin ulusal ve yerel kurum ve kuruluşlarla irtibatı sağlamak ve birinci fıkrada yer alan ekiplerden söndürme, kurtarma ve koruma ekiplerinin tamamı için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az bir çalışanın destek elemanı olarak görevlendirilmesi yeterlidir.

İşveren, ilk yardım konusunda 29.07.2015 tarih ve 29429 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İlkyardım Yönetmeliği esaslarına göre destek elemanı görevlendirir.<...

Görüntülenme Sayısı