Otomobil Satışlarında ÖTV Matrahının Azaltılmasına Neden Olan İşlemler

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yazarlar: Kemal EFELER*
                Hakan TÜRKER**

Yaklaşım / Ocak 2022 / Sayı: 349

I- GİRİŞ

13.08.2021 tarih 31567 sayılı Resmi Gazete ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (II) sayılı listede yer alan bazı malların ÖTV matrahları yeniden tespit edilmiştir. Buna göre; yüzde 45’lik ÖTV dilimindeki matrah limiti 85 bin TL’den 92 bin TL’ye, yüzde 50’lik ÖTV dilimindeki matrah limiti ise 130 bin TL’den 150 bin TL’ye yükseltilmiştir.

Bu düzenlemedeki amaç sıfır araçların satışının artmasını ve tüketicinin daha uygun fiyatlarla araç sahibi olmasını sağlamaktı. Fakat son dönemlerde medyada ÖTV matrahlarındaki değişikliğin ardından bazı firmaların sıfır kilometre araçları kendi alt firmalarına satarak ikinci el olarak piyasaya sunduğuna yönelik haberler yapıldı. Bu durum sıfır araçlara plaka taktırıp ikinci el olarak piyasaya pahalı bir şekilde araç sürülmesine ve ÖTV indiriminin vatandaşa yansımamasına sebep oldu. Ayrıca sıfır otomobil satışlarında talebe yetişilememesi nedeniyle bayilerin mevcut otomobilleri aksesuarlı olarak tüketicilere daha yüksek fiyatlarla sattığı ortaya çıktı.

Otomobillerin ikinci el olarak satılmasının, araçlara ilave edilen aksesuarların ÖTV matrahına dahil edilmemesinin ÖTV yönünden sonuçlarına ve ÖTV’nin hesaplanmasına ilişkin önerimize makalemizin ilerleyen bölümlerinde yer verilmiştir.

Otomotiv Distribütörleri Derneğinin verilerine göre, 2021 Ocak-Ağustos döneminde;

• 257.319 adet Benzinli otomobil,

• 80.650 adet Dizel otomobil,

• 32.885 adet Hibrit otomobil,

• 19.342 adet Otogazlı otomobil,

• 1.196 adet elektrikli otomobil, olmak üzere toplam 391.392 adet otomobil satışı gerçekleşmiştir(1).

13.08.2021 tarih 31567 sayılı Resmi Gazete ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (II) sayılı listede yer alan bazı malların ÖTV matrahları yeniden tespit edilmiştir. Buna göre; yüzde 45’lik ÖTV dilimindeki matrah limiti 85 bin TL’den 92 bin TL’ye, yüzde 50’lik ÖTV dilimindeki matrah limiti ise 130 bin TL’den 150 bin TL’ye yükseltilmiştir. Bu düzenleme ile birlikte sıfır araçların satışının artması ve tüketicinin daha uygun fiyatlarla araç sahibi olması amaçlanmıştır. Aşağıda belirtilen hususlar nedeniyle yapılan düzenleme ile istenilen amaca ulaşılamadığı gibi otomobil bayilerinin ÖTV yönünden vergi kaybına neden olacak işlemlere giriştikleri ortaya çıkmıştır.

Otomobiller, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (II) sayılı listeye göre Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 8703 pozisyonunda, yani binek otomobiller ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar sınıfında yer almakta olup, ilgili mevzuat gereğince kayıt ve tescile tabidir. Özel Tüketim Vergisi, bu Kanun’a ekli (II) sayılı listede motor silindir hacmi ve ÖTV matrahlarının karşılığında belirtilen oranlarda hesaplanır. Bu durumda ÖTV matrahlarında ki değişiklik hesaplanması gereken ÖTV tutarlarını da değiştirmektedir.

Örneğin, ÖTV’ye tabi ve motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyen ÖTV matra…

Görüntülenme Sayısı