Mükellef Bilgilerinin Katılım Payı Karşılığı Üçüncü Kişilerle Paylaşımı ve Analizi

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

 

Yazar: Mustafa ÇOLAK*

 

E-Yaklaşım / Şubat 2025 / Sayı: 386

 

 

I- GİRİŞ

 

Vergi mahremiyeti esas itibari ile mükellef bilgilerinin, yasal olarak izin verilenler dışında üçüncü kişi ve kurumlarla paylaşılmaması, bir yarar veya menfaat elde edilmemesi üzerine kuruludur.

 

Mükelleflerin ekonomik iş ve işlemlerinin sonucu olarak ortaya çıkan vergi ödemelerinin ötesinde vergi idaresi nezdinde toplanan bilgi ve belgelerin, bir nevi kişisel ve özel hayata münhasır veri olarak amacı dışında paylaşımının engellenmesi, temel bir hak alanı olarak da belirginleşmektedir.

 

Son dönemde vergi mahremiyeti konusu, 7491 sayılı Kanunla 2023 yılında getirilen ve mükellef bilgilerinin kamu idareleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ve tüzel kişilerle paylaşılması karşılığında sorgu veya dönen kayıt başına 25 kuruştan az olmamak üzere katılma payı alınmasına dair kanuni düzenleme ile farklı bir boyuta evrilmiştir.

 

İşbu yazımızda genel olarak vergi mahremiyeti, yeni getirilen katılım payı karşılığı veri paylaşımı ve sonuçları üzerinden bir değerlendirme yapılacaktır.

 

II- VERGİ MAHREMİYETİ VE İHLALİ

 

A- GENEL İLKELER

 

213 sayılı Vergi usul Kanunu’nun 5. maddesine göre, aşağıda yazılı kimseler görevleri dolayısıyla, mükellefin ve mükellefle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, işletmelerine, servetlerine veya mesleklerine ilişkin olmak üzere öğrendikleri sırları veya gizli kalması lazım gelen diğer hususları ifşa edemezler ve kendilerinin veya üçüncü şahısların nef’ine (çıkarına) kullanamazlar.

 
Görüntülenme Sayısı