Genel Sağlık Sigortası Prim Borçlarının Terkininden Vazgeçmenin Zamanı Gelmedi Mi?

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

 

Yazar: Sevgi ÜVEDİ*

 

E-Yaklaşım / Şubat 2025 / Sayı: 386

 

 

I- GİRİŞ

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında olanlar sağlık hizmeti alabilmek için ya 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi, (b) bendi veya (c) bendi kapsamında zorunlu sigortalı olmak ya da bu kişilerin bakmakla yükümlüsü olmak gerekiyor. Emekliler ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler de yine SGK üzerinden sağlık hizmeti alabilmektedirler.

 

Bunların dışında herhangi bir işte çalışmayan, emekli olmayan veya bakmakla yükümlü sıfatı bulunmayanlar için zorunlu olarak genel sağlık sigortası (GSS) tescili yapılarak kişilerin sağlık hizmetlerinden faydalanmaları sağlanıyor. Kişi başına geliri hane halkının asgari ücretin 3’te 1’inden az olanlardan ise herhangi bir prim alınmadan sağlık hizmeti verilmekte olup, bu primler Hazineden karşılanıyor.

 

Bu makalemizde, genel sağlık sigortası kapsamında olanlardan prim borçları terkin edilenler hakkında bilgi verilecek, ayrıca terkin ve zaman aşımı kavramları üzerinde durularak terkin etmek yerine daha akılcı uygulanabilir tahsilat yöntemleri üzerinde durulacaktır.

 

II- GSS PRİM BORÇLARININ TERKİN EDİLMESİ

 

5510 sayılı Kanun’un 92. maddesinde, kısa ve uzun vadeli sigorta kapsamındaki kişilerin sigortalı ve genel sağlık sigortalısı olması, genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilerin ise genel sağlık sigortalısı olması zorunlu olduğu, Kanun’un 62. maddesinde ise bu Kanun gereğince genel sağlık sigortasından sağlanacak sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanmak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için bir hak, Kurum için ise bu hizmet ve hakların finansmanını sağlamak bir yükümlülüktür. Sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan genel sağlık sigortalısı ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler yararlandırılır. Bu Kanun kapsamındaki kişilere sağlanacak sağlık hizmetleri ve diğer haklar ile kişilerden alınan primlerin tutarı arasında ilişki kurulamaz, hükümleri yer almaktadır.

 

22.01.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre genel sağlık sigortası ve Bağ-Kur prim borcu olanlar 31.12.2021 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden faydalandırılmıştı. Uygulama, devlet hastaneleri ve devlet üniversitesi hastanelerinde geçerli iken, prim borcu olan vatandaşlar 31.12.2021 tarihine kadar sağlık hizmeti almaya devam ettirilmişti. Son olarak Cumhurbaşkanı kararı doğrultusunda genel sağlık sigortalılarının 31 Aralık 2024 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerine yönelik düzenleme yapılmıştır.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu’nca finansmanı sağlanacak sağlık hizmeti ve hakların belirlenmesi açısından genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu kapsamda olan kimseler genel sağlık sigortası çatısı altına alınmakta, bu suretle ancak sağlık hizmetlerinden yararlandırılmaları sağlanmaktadır. 31.12.2024 tarihine kadar genel sağlık sigortası prim borcu bulunan genel sağlık sigortalıları ile Bağ-Kura kayıtlı olan sigortalılar herhangi bir prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlandırılacaktır.

 
Görüntülenme Sayısı