7524 Sayılı Kanun İle Gelir Vergisi Kanunu’nda Yapılan Değişikliklerin Analizi ve Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Hususlar

 

Yazar: Levent BAŞAK*

 

E-Yaklaşım / Eylül 2024 / Sayı: 381

 

 

I- GİRİŞ

 

28.07.2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen ve uygulamada Torba Kanun adı verilen 7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”([1]) ile bazı vergi kanunlarında önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu Kanunlardan bir tanesi de 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’dur (GVK’dır).

 

7524 sayılı Kanunla GVK’da yapılan değişiklikler özet itibariyle aşağıdaki gibidir:

 

1- 7524 sayılı Kanun’un 2. maddesi ile GVK’nın “Muaflık ve İstisnalar” başlıklı ikinci kısmının üçüncü bölümünün başlığı “Diğer Muaflık ve İstisnalar” şeklinde değiştirilmiş ve mülga 17. maddesi başlığıyla birlikte yeniden düzenlenmiştir.

 

2- GVK’nın mülga 69. maddesi başlığıyla birlikte yeniden düzenlenmiştir.

 

3- GVK’nın 94. maddesinde değişiklikler yapılmıştır.

 

Bu makalemizin konusunu, 7524 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda (GVK’da)([2]) yapılan düzenlemeler oluşturmaktadır. Bu amaçla, bu makalemizde 7524 sayılı Kanun’un ilgili maddelerine göz atılacak ve yapılan değişiklikler ana başlıklar altında analiz edilmek suretiyle mükelleflerin dikkat etmeleri gereken bazı hususlar üzerinde durulacaktır.

 

II- GELİR VERGİSİ KANUNU’NUN MUAFLIK VE İSTİSNALARI DÜZENLEYEN MADDE HÜKMÜNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

 

7524 sayılı Kanun’un 2. maddesi ile GVK’nın mülga 17. maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

 

“Hizmet erbabına pay senedi verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerde ücret istisnası:

 

“MADDE 17- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca belirlenen kriterlere göre tekno girişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin, verildiği tarihteki rayiç değerinin o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmı gelir vergisinden istisnadır.

 

Şu kadar ki, hizmet erbabı tarafından bu şekilde iktisap edilen pay senetlerinin; iktisap tarihinden itibaren üç tam yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin tamamı, dört ila altı yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin % 75’i, yedi ila on iki yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin % 25’i, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.

 

Bu şekilde istisna nedeniyle zamanında alınmayan vergilere ilişkin zamanaşımı süresi, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen pay senetlerinin hizmet erbabı tarafından elden çıkarıldığı tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren başlar.

 

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

 

Yapılan bu düzenleme ile ilgili olarak Kanun’un madde gerekçesinde aşağıdaki açıklamaya yer verilmiştir:

 

“Madde 2- Mevcut uygulamada, hizmet erbabı ile yapılan sözleşmeler kapsamında, hizmet erbabına, belirli bir süre işverene bağlı çalışılması, belirlenen performans ve benzeri kriterlerin sağlanması kaydıyla, işverenin veya grup şirketlerinin pay senetlerinden bedelsiz veya indirimli satın alma hakkı verilebilmektedir.

 
Görüntülenme Sayısı