Yaklaşım Logo

Limited Şirketlerde Kâr Payı Dağıtımı (E-Yaklaşım)

MevzuautTR Reklam

Yazar: Özdem SATICI TOPRAK*

E-Yaklaşım / Şubat 2023 / Sayı: 362

I- GİRİŞ

Limited şirket, bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulur. Tüm ticaret şirketlerinde olduğu gibi limited şirketlerde de esas amaç şirket faaliyetlerinden kâr elde etmektir. Kâr, kısaca bir faaliyetin gerçekleşmesi sonucunda elde edilen gelir ile faaliyet için yapılan giderler arasındaki fark olarak tanımlanabilir. Limited şirketlerde kâr payı dağıtımına ancak, Kanun ve şirket sözleşmesi uyarınca ayrılması gereken kanuni yedek akçelerle, şirket sözleşmesinde öngörülmüş yedek akçeler ayrıldığı takdirde karar verilebilir.

II- KÂR VE KÂR PAYI KAVRAMI

A- KÂR VE KÂR PAYI TANIMI

Dar anlamıyla kâr, herhangi bir dönem içinde fiilen satılan malların satış tutarı ile bu malların maliyet bedeli arasındaki tutardır. Geniş anlamda ise, işletmenin hesap dönemi sonundaki özvarlığı ile hesap dönemi başındaki özvarlığı ya da başka bir deyimle işletmenin hesap dönemi içinde elde ettiği gelir ile yaptığı giderler arasındaki olumlu farktır([1]). Kâr payı ise net dönem kârı veya serbest yedek akçeler üzerinden ortaklara ve kâra katılan diğer kimselere genel kurulca dağıtılmasına karar verilen tutarı işaret etmektedir (KPADHT([2]) Md.4/1/b).

B- TÜRLERİ

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda kârın açık bir tanımı yapılmamıştır. Bununla birlikte kârın muhtelif mevzuatlarda birbirinden farklı tanımlarına yer verilmiştir. Muhasebe kârı olarak da isimlendirilen ticari kâr, işletmelerin normal kayıtları sonucuna göre ve muhasebe standartları esas alınarak raporladıkları kârdır. Mali kâr ise, vergi uygulamaları nedeniyle kanunen kabul edilmeyen giderler nedeniyle ticari kâra eklenecek unsurlar ile indirim ve istisnalar nedeniyle ticari kârdan indirilecek unsurların dâhil edilmesiyle ulaşılan kârdırDolayısıyla mali kar, vergisel düzenlemelere göre ticari kârın düzeltilmiş halidir([3]).

III- LİMİTED ŞİRKETLERDE KÂR DAĞITIMI

A- ŞARTLARI<...

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı