İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulaması ve Özellikli Durumlar

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yazar: Ahmet KORKMAZ*

E-Yaklaşım / Haziran 2023 / Sayı: 366

I- GİRİŞ

KVK’nın 32/A maddesiyle ekonomik kalkınmanın hızlandırılması, istihdamın artırılması, bölgelerarası gelişmişlik düzeyi farkının en aza indirilmesi ve sektörel olarak da kümelenme olgusunun öne çıkarılarak yatırımların teşvik edilmesine yönelik olarak indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanmasına imkân tanınmıştır. İndirimli kurumlar vergisi uygulamasında finans ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar, iş ortaklıkları, taahhüt işleri, 4283 sayılı Kanun ile 3996 sayılı Kanun kapsamında yapılan yatırımlar ile rödovans sözleşmelerine bağlı olarak yapılan yatırımların kapsam dışı tutulmuştur. İndirimli kurumlar vergisi uygulamasından yararlanacak yatırımlar teşvik belgesine bağlanacak ve bu yatırımlardan elde edilen kazançlar, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulacaktır. Aynı madde kapsamında aynı mükellef tarafından yatırıma katkı ve vergi oranı farklı illerde yapılan yatırımlarda, toplam yatırımın her bir ile isabet eden oranına göre ilgili ilin yatırıma katkı oranı ve indirimli vergi oranı uygulanacaktır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’na 28.02.2009 tarihli ve 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla eklenen 32/A maddesinde, maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançların, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulacağı hüküm altına alınmıştır([1]). Getirilen düzenleme ile daha önce uygulanmış olan yatırım indirimine benzer şekilde yatırım yapan mükelleflere, yapılan yatırım tutarının belli oranında vergi yükümlülüğünün dışında kalma olanağı getirilmiştir([2]).

Müessesenin uygulanmasına ilişkin olarak; 5520 sayılı Kanunun 32/A maddesi, 2009/15199 ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımı Hakkında Bakanlar Kurulu Kararları, 2009/1 ve 2012/1 Yatırımda Devlet Yardımı Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğler ve 1 seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Uygulama Tebliği ile yön verildiği görülmektedir([3]).

İndirimli kurumlar vergisi uygulamasında tevsi yatırımı, teşvik belgesinin devri, ya…

Görüntülenme Sayısı