Yaklaşım Logo

Asgari Tam Zaman Eşdeğer Arge/Tasarım Personel Sayısının Hesabı

MevzuautTR Reklam

Yazar: Eyüp Sabri DEMİRCİ*

E-Yaklaşım / Eylül 2023 / Sayı: 369

 

I- GİRİŞ

5746 sayılı Kanunda öngörülen teşviklerden yararlanmak için Ar-Ge merkezlerinde evvelce en az elli (50) tam zaman eş değer Ar-Ge personeli çalıştırma şartı aranırken, Bakanlar Kurulu 6676 sayılı Kanun’un verdiği yetkiye dayanarak 2016/9093 sayılı Kararı ile 11.08.2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Ar-Ge Merkezlerinde istihdam edilecek asgari tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli sayısını on beş (15) olarak belirlemiştir.

Bununla birlikte, yine aynı Kararda Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE Rev.2)’na göre

a) C – İmalat başlığı altında yer alan:

29 – Motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı bölümü altındaki tüm sınıflar

30 – Diğer ulaşım araçlarının imalatı bölümü altındaki aşağıdaki sınıflar

30.30 – Hava taşıtları ve uzay araçları ile bunlarla ilgili makinelerin imalatı

30.40 – Askeri savaş araçlarının imalatı

30.91 – Motosiklet imalatı

30.99 – Başka yerde sınıflandırılmamış diğer ulaşım ekipmanlarının imalatı

sınıflarında faaliyet gösteren sektörlerde en az tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli sayısının otuz (30) olarak uygulanacağı belirtilmiştir.

Ayrıca, 6676 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle 5746 sayılı Kanunda öngörülen destek ve teşviklerden 01.03.2016 tarihinden itibaren tasarım merkezlerinin de yararlanmalarına imkân sağlanmıştır.

Yapılan düzenlemeyle, tasarım merkezlerinin 5746 sayılı Kanunda öngörülen teşviklerden yararlanabilmeleri için en az tam zaman eşdeğer on (10) tasarım personeli istihdam etme şartı aranmıştır.

II- ASGARİ TAM ZAMAN EŞDEĞER AR-GE VEYA TASARIM PERSONELİ ÇALIŞTIRILIP ÇALIŞTIRILMADIĞI NASIL HESAPLANIR?

Tam zaman eşdeğer Ar-Ge veya tasarım personeli çalıştırılıp çalıştırılmadığının hesabında Ar-Ge ve tasarım personelinin, çalışma sürelerine göre üçer aylık dönemlerdeki toplam çalışma süresinin, üç aylık tam zamanlı çalışma süresine bölünmesi suretiyle bulunan süre dikkate alınmaktadır.

Evvelce tam zaman eşdeğer Ar-Ge ve tasarım personelinin hesabı gün bazında yapılmakta iken, şimdilerde personelin dışarıda geçirdiği sürelerin de hesaba dâhil edilmesiyle birlikte neredeyse tüm merkezlerde saatlik kontrole geçilmiştir.

Bu bağlamda üçer aylık dönemler itibariyle;

1- Ar-Ge Merkezlerinde çalışan Ar-Ge personelinin:

1.1- Haftalık 45 saatlik çalışma süresine göre çalışma yapılan işyerlerinde en az 15 x 225x 3 = 10.125 saat,

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı